Интересни факти за Танзания - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Танзания
Автор: Елена Исаева

Танзания се намира в Източна Африка и граничи с Кения и Уганда на север, Руанда, Бурунди и Демократична република Конго на запад и Замбия, Малави и Мозамбик на юг.

Столица: Додома е столицата на Танзания, въпреки че Дар ес Салам остава най-големият град и главното пристанище.

Интересни факти за Танзания
Снимка: pixabay.com

Връх Килиманджаро: Танзания е домът на връх Килиманджаро, най-високият връх в Африка, стоящ на 5895 метра (19 341 фута).

Национален парк Серенгенти: Националният парк Серенгети е известен със своята годишна миграция на гну и други животни, едно от най-впечатляващите природни събития в света.

Занзибар: Танзания включва полуавтономните острови Занзибар, Пемба и Мафия. Занзибар е известен със своите красиви плажове, историческия Каменен град и ферми за подправки.

Дива природа: Танзания може да се похвали с разнообразна гама от диви животни, включително „Големите пет“ (лъв, слон, бивол, леопард и носорог), открити в многобройните национални паркове и резервати за дивеч.

Езеро Виктория: Езерото Виктория, едно от Големите африкански езера, се споделя от Танзания, Уганда и Кения. Това е най-голямото езеро в Африка и второто по големина сладководно езеро в света.

Език: суахили и английски са официалните езици на Танзания.

Независимост: Танзания получава независимост от британското управление през 1961 г.

Кратер Нгоронгоро: Кратерът Нгоронгоро е голяма вулканична калдера и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен с високата си концентрация на диви животни.

Население: Танзания е една от най-населените страни в Африка с над 60 милиона души.

Валута: Танзанийски шилинг (TZS) е официалната валута.

Голямата рифтова долина: Участък от Голямата рифтова долина минава през Танзания, допринасяйки за нейната разнообразна география.

Резерват за дивеч Selous: Резерватът за дивеч Selous е една от най-големите защитени зони в Африка, известна с голямата си популация от слонове и река Руфиджи.

Икономика: Селското стопанство е значителна част от икономиката на Танзания, като култури като кафе, чай, тютюн и сизал са основен износ.

Политическа система: Танзания е президентска демократична република.

Tinga Tinga Art: Танзания е известна със своя уникален стил на изкуство, наречен Tinga Tinga, характеризиращ се с ярки цветове и изображения на африканска дива природа.

Първи президент: Джулиус Ниерере, който доведе страната до независимост, беше първият президент на Танзания.

Танзанит: Танзания е единственият известен източник на скъпоценния камък Танзанит, намерен в хълмовете Мерелани близо до планината Килиманджаро.

Обекти на ЮНЕСКО: Освен Серенгети и Нгоронгоро, Танзания има няколко други обекта на ЮНЕСКО за световно наследство, включително Kilwa Kisiwani, Stone Town в Занзибар и резервата Selous Game.

Обект от каменната ера Исимила: Този археологически обект в югозападна Танзания съдържа артефакти, датиращи от преди повече от 300 000 години.

Образование: Танзания постигна напредък в подобряването на нивото на грамотност и достъпността на образованието, като през последните години беше въведено безплатно начално образование.

Музика и танци: Традиционната танзанийска музика и танци играят важна роля в културното изразяване на страната, като различни етнически групи допринасят за богатото музикално наследство.

Аруша: Град Аруша е основен международен дипломатически център и седалището на Източноафриканската общност.

Национален парк Gombe Stream: Известен с пионерските изследвания върху шимпанзетата от Джейн Гудол, този национален парк се намира на брега на езерото Танганайка.

Остров Мафия: Част от островите на подправките в Танзания, остров Мафия е убежище за гмуркачи и гмуркачи с шнорхел поради своите девствени коралови рифове.

Кигома: Град на източния бряг на езерото Танганайка, Кигома е врата към националния парк Gombe Stream и е известен със своята историческа немска и белгийска архитектура.

Изкуство Маконде: Народът Маконде от Танзания е известен със своите сложни дърворезби, често изобразяващи семеен живот и социални проблеми.

Катедралата Св. Йосиф: Разположена в Дар ес Салаам, тя е седалище на римокатолическата архиепископия на Дар ес Салаам и забележителна архитектурна забележителност.

 

Железопътна линия: Железопътната линия Tazara, известна още като железопътната линия Uhuru, свързва Танзания със Замбия, осигурявайки важна транспортна връзка в региона.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин