Интересни факти за с. Генерал Тодоров община Петрич - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за с. Генерал Тодоров община Петрич
Автор: Елена Исаева

Село Генерал Тодоров, известно до 1984 г. като Припечене, се намира в Югозападна България, община Петрич и е важна жп гара по линията Кулата – София. Земите в този район са били населявани още от античността. Има сведения, че през 1519 г. селото е било оризарско с добър икономически възход.

 

С. Генерал Тодоров се намира в близост до отдавна угасналия вулкан Кожух и до местността Рупите, известна с лековитите минерални извори, както и парка и храма „Св. Петка“, построени със средства, дарени от Ванга през 1984 г.. Както знаем тези забележителности са популярни не само у нас, тук, на това силно енергийно място идват и хиляди чуждестранни туристи, да се помолят за здраве и да се потопят в термалните извори с температура, достигаща до 74 градуса по Целзий, лекуващи ставни, кожни и редица други заболявания.

Интересни факти за с. Генерал Тодоров община Петрич
Снимка: wikipedia.org

Освен близкото му раположение до тези интересни забележителности, селото може да се похвали и с необикновения храм „Св. Пантелеймон“, намиращ се в землището му. Храмът е изграден на мястото на антично светилище посветено на бога лечител Асклепий. Открити са следи от много разрушени и няколко съществуващи скални килии, доказващи съществуването на значително монашеско братство от Средновековието. С тази скална обител е свързан и най-ранният период от отшелничеството на Св. Иван Рилски.

Самата църква е издълбана в скала във възвишението Пчелина, непосредствено над река Струма, а днес на това място е построена църква с размери от 6,10 м. – 6,20 м. от север и запад, а източната и южната стени са съответно – 5,15 м. и 5,30 м. В разстоянието между скалния покрив и този на църквата се виждат няколко пласта варова мазилка, като върху най-ранният от тях се забелязват и следи от живопис.

Местните свързват мраморното изображение на Асклепий, открито от археолози в олтарната ниша със Свети Пантелеймон, за когото легенда твърди, че е живял и лекувал в района през XI век, когато на мястото е възникнал християнски храм, а изображението се е появило само. Днес, мраморното изображение се съхранява в историческия музей на Благоевград. Ако посетите църквата, хубаво е да отделите време и да отидете и до музея, така ще добиете по-добра представа за историята на храма, както и ще почувствате мощта на лечителя.

На около 100 – тина метра от храма има скална ниша, вероятно част от монашеските килии, до която се достига по не много стабилна метална стълба. Изпитанието да се изкчаите си заслужава, а вътре в нишата има малък извор – аязмо и няколко икони и свещи.

От скалния масив, в който е издълбана църквата се открива уникална панорамна гледка към долината, в която протича река Струма и към лечебните извори на Рупите, а чувството е невероятно, видяното се запечатва и остава като прекрасен спомен.

До храма има изградена екпопътека, на места, където е необходимо е обезопасена с парапет от каменен зид, построен от доброволци през 2015 г., когато е изградена и постройката на мястото на някогашната скална църква. Качвайки се нагоре към църквата, ще видите течащата Струма в ниското до самата скала.

Скалната църква „Св. Пантелеймон“ и храмът на Асклепий са отлична идея за еднодневна разходка, ще се заредите с енергия и  прекрасни впечатления.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин