Около Петрич - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Петрич - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Около Петрич - забележителности за един уикенд
Снимка: visitpetrich.com

Отправяме се към Южна България, за да опознаем богатствата на Петрич и региона!

Градът е разположен в Петричката котловина, прорязана от река Струмешница, сгушен в подножието на северните склонове на планина Беласица. Намира се на 184 км. южно от София и на 84 км. от Благоевград.

Перти възниква през V-VІ век пр. Хр. под името Петра в местността Рупите. По-късно Петра е завладяна от римляните, а след това от славяните. През ХІІІ-ХІV в. Петрич е българска крепост. Днес градът и околностите му пазят много история и интересни забележителности.

Вижте какво да посетите в и около най-южния град на България - Петрич!

Градски исторически музей

Музеят е създаден през 1966 г. като музейна сбирка към читалището "Братя Миладинови". Осем години по-късно става самостоятелен. Едни от най-интересните експонати в него са от праисторическото селище край село Тополница, визнатийски монети, хайдушко оръжие и други. Градският исторически музей - Петрич разполага с пет отдела: Археология, Османско владичество, Възраждане, Етнография, Нова и най - нова история. Адрес: ул. "Александър Стамболийски" №9.

*

Музейна експозиция "Ванга"

През 2008 г. в града е открит домът-музей на Ванга (Вангелия Гущерова). В него са показани около 3000 вещи на българската пророчица (снимки, подаръци, дрехи, предмети и други). Пророчицата е родена през 1911 г. в Струмица. Името ѝ означава "носителка на блага вест". Когато е на 12 години, Ванга загубва зрението си в следствие на тежка буря, която преживява. С времето се отключват пророческите ѝ възможности и тя помага на хората до края на живота си.

Около Петрич - забележителности за един уикенд

*

Петрички манастир "Св. Петка"

Разстояние от Петрич: 3 км

Петричкият манастир "Св. Петка" се намира в подножието на Беласица, в западните покрайнини на Петрич. Църквата е построена през 1912 г. и именно тя поставя началото на манастира. Той е съставен от църквата, стопански и жилищни сгради и параклис. В двора на манастира се намира вековно дърво.

*

Хераклея Синтика

Разстояние от Петрич: 10 км

Хераклея Синтика е античен град, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Разположен е на 2 км. храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от гр. Петрич. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти. Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. С много изящество са построени представителните сгради на античния град, градоустройствения план е изграден съгласно принципите на Хиподамовата система. В Хераклея Синтика всичко, което ще видите е такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Откритията само се укрепват и консервират. Това означава, че кракът ви може да стъпи на уличен камък на възраст от 2300 г. 

Около Петрич - забележителности за един уикенд
Снимка: visitpetrich.com

*

Екопътека Тайните на водата и Водопад Срамежливеца

Разстояние от Петрич: 11 км

Началото на екопътеката е в центъра на село Коларово. По нея има пет информационни табла, които представят по интересен и запомнящ се начин информация за водата. Пътеката води до Водопад Срамежливеца. Той е заключен от скала с формата П и е висок 21 метра, което го прави най-високият водопад в планина Беласица. Намира се в труднодостъпен район, затова е намерен едва през 2009 г. Продължителността на маршрута е около 3 часа, като в края си пътеката става много стръмна и трябва да се внимава.

*

Местност Рупите

Разстояние от Петрич: 12 км

В местността Рупите се намира къщата на най-изявената българска ясновидка - баба Ванга. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът ѝ се образува от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Тук има много минералните извори, които притежават изключителни лечебни свойства. Температурата на водата в тях е 75 градуса по Целзий. В Рупите се намира храмът "Света Петка Българска", построен със собствени средства на пророчицата баба Ванга и много дарения. Това е и мястото, където Ванга посреща хиляди хора и където приключва земният ѝ път.

Около Петрич - забележителности за един уикенд
Снимка: visitpetrich.com

*

Самуилова крепост

Разстояние от Петрич: 16 км

Самуиловата крепост е средновековна крепост, която се издига на десния бряг на река Струмешница. Тя е част от Ключката отбранителна система. Смята се, че е построена в периода 1009-1013 г., по времето на цар Самуил. Днес крепостта е превърната в национален парк-музей. Свързана е с битката при село Ключ, когато византийският император Василий ІІ пленява и ослепява 14-хилядната армия на цар Самуил.

Около Петрич - забележителности за един уикенд
Снимка: visitpetrich.com

*

Природен парк Беласица

Разстояние от Петрич: 16 км

Природният парк Беласица включва по-голямата част от едноименната планина, която се намира на територията на България. Към нея спадат община Петрич, област Благоевград и десетки села. Обявен е за природен парк през 2007 г. с цел запазване на вековни гори. Той притежава богат животински и растителен свят. На територията му се намират четири тематични маршрута, които можете да изминете.

*

Църква „Свети Пантелеймон“, с. Генерал Тодоров

Разстояние от Петрич: 19 км

Църквата „Свети Пантелеймон“ е единствената скална църква в Община Петрич. Намира се близо до село Генерал Тодоров. Самата скална църква е разположена на източния склон на кратера на угасналият вулкан Кожух. За да достигнете до нея, трябва да минете по пътека, започваща от жп гарата на село Генерал Тодоров или по сравнително хубав полски път, започващ от черквата "Св. Атанасий" над селото. Църквата е издълбана в скала над река Струма. На олтарната ниша има античен релеф на Асклепий, даващ основание на археолозите да смятат, че на мястото е имало антично светилище на Асклепий. Няколко оцелели скални килии свидетелстват, че през Средновековието на това място е съществувало значително монашеско братство. За една от тях има предание, че е подслонила Свети Иван Рилски преди заселването му в Рила. Всяка година на 27 юли вярващи християни от цяла Югозападна България се събират край църквата за нейния храмов празник.

Около Петрич - забележителности за един уикенд
Снимка: visitpetrich.com

*

Чуриловски манастир "Св. Георги"

Разстояние от Петрич: 28 км

Чуриловският манастир "Св. Георги" се намира край с. Чурилово. Построен е през 1852 г., по-късно е реставриран, а днес продължава да се поддържа. Наричан е още "Манастирът с дяволите" - името идва от стенописите под свода му. Дяволите са изобразени на десетки сцени. Храмовият празник е на Гергьовден, но големи събори се правя и на Петровден.

Около Петрич - забележителности за един уикенд
Снимка: visitpetrich.com

*

Църква "Св. Георги Победоносец" в село Златолист

Разстояние от Петрич: 32 км

Църквата "Св. Георги Победоносец" е свързана с живота на Преподобна Стойна. Тя идва тук на 16 години и прекарва целия си живот в храма. Помага на хората, дава им изцеление от болките и мъките и им вдъхва надежда. В двора на църквата се издига чинар на 1300 години. Височината му е около 28-30 м. Обиколката на дънера - 6 метра. Местни хора смятат, че която девойка се полюлее на люлката, висяща на клоните на чинара, ще бъде много плодовита и скоро ще се сдобие с наследник. В двора на църквата е и гробът на Преподобна Стойка, на който и днес не спират да идват хора.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин