Какво да видим във Вааса, Финландия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да видим във Вааса, Финландия
Автор: Елена Исаева

Вааса е финландски град, важен център за изпълняването на въздушни полети от Финландия за Швеция. Градът е разрушен по време на пожара от 1852 г. и впоследствие е построен наново, в близост до морето. Съвременният град е проектиран от Карл Аксел Сетерберг в стил ампир. Разпростира се на 5 големи булеварда, заобиколени от красива зелена растителност. В новата част има и няколко красиви паркове, залесени с много зеленина и красиви цветя, които съчетавайки се с морското крайбрежие, създават приятна атмосфера, подканяща за разходки и релакс.

 

Големите открити площи са добра предпоставка за провеждане на развлекателни мероприятия на открито. Голяма част от тях се провеждат край морето. По крайбрежието има приятни пешеходни алеи за разходка, можете също да поплувате или да упражнявате ветроходство, да наблюдавате птиците или тюлените. Качете се на някое от атракционните корабчета за обиколка на островите от архипелага Кваркен. Това е първият финландски обект, който през 2006 г. влезе в Списъка на ЮНЕСКО като паметник на Световното природно наследство.

Какво да видим във Вааса, Финландия
Снимка: pixabay.com

Посетете новия търговски център Ревел, отбийте се в някой ресторант да хапнете местен морски специалитет. Тук има за всекиго по нещо, всеки вкус дори и на най – капризния клиент може да бъде задоволен. Дори и вие да не знаете какво точно искате, опитните търговци ще ви насочват умело и в крайна сметка задължително ще си тръгнете от търговския център доволни, щастливи и удовлетворени, че все пак сте се сдобили с предмет, който ще ви напомня за града.

Отделете време за увеселителния парк Весландия, където, ако сте със семейството си, можете да се збавлявате цял ден.

Заведете близките си в близкия аквапарк Тропикландия, където можете да се ползвате от разнообразието на атракциони, пързалки, басейн на открито и закрито, водопади, сауни или поседнете на пристанището, отидете в някое от многобройните приятни и уютни кафенета, пийте едно кафе и се наслаждавайте на разнообразието от пристигащи и заминаващи лодки или просто погледайте морето. Водата ще ви зареди с положителна енергия и ще възвърне силите ви след дългия и изморителен ден, одаден на разходки и разучаване на забележителностите на града.

Останките от стария град можете да разгледате в Мустасаари. Там можете да видите църквата, замъкът, домът Фаландер – Вазастиерна, където ще можете да разгледате Музея Старият Вааса. Тук са събрани вещи и предмети от бита на финландците в този регион.

Какво да видим във Вааса, Финландия
Снимка: pixabay.com

 

Разгледайте някой музей.  Най – интересни са Музеят за модерно изкуство Кунсти, открит през 2007 г., където има богата колекция от произведения на изкуството, Музеят Браге в Хиеталахти, където ще се запознаете със старата селска архитектура на финландците.

Вааса е и действащ култтурен център на Финландия. В града ежегодно се провеждат различни фестивали и празници. Провеждат се концерти на открито, освен местните по време на тези празненства, прииждат и гости от други места на страната, както и чуждестранни поетители и туристи. Организират се временни сцени, където талантливи артисти и певци покзват уменията и талантите си. Представят се произведения на изкуството, талантливи майстори представят ръчно изваяните си предмети и сувенири.

Градът се гордее и с факта, че е приет за най – слънчевият град на Финландия. А за тези ширини това признание определено си има своята стойност.

Вааса не е от най – популярните туристически дестинации, но попаднете ли по някакъв повод във Финландия, не го подминавайте, ще видите, че си заслужава.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин