Интересни места за посещение в Калининград - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни места за посещение в Калининград
Автор: Елена Исаева

Калининград или още Кьонигсберг е град в Русия, администативен център на Калининградска област, красиво разположен на двата бряга на река Преголя, при вливането и във Висленската лагуна. Това е може би един от най – интересните и нетолкова типични руски градове. Калининград има богата история, от съществуването си до днес е бил под влияние на редица европейски държави, което е допринесло за уникалната му характерна архитектура и култура.

 

В Калининград има голямо разнообразие на архитектурни стилове и пострийки – от европейски фасади до високи типични съветски постройки. Градът не е много популярна туристическа дестинация.

Интересни места за посещение в Калининград
Снимка: pixabay.com

Катедралата Кьонигсберг, строена през XIV век в готически стил е може би най – известната забележителност на града. По време на Втората световна война Катедрлата понася сериозни щети. Възстановяването и започва през 1992 г.

Интересно е автентичното и типично рибарско селище, което се състои от стилизирани немски къщи. Превърнато е в етнографски център и според посещаемостта и впечатленията на туристите, това е една от основните градски атракции. Тук може да се видят готически кули, мостове и къщи, характерни за немската архитектура.

Интересна за туристите е Бранденбургската врата, която се намира в югозападната част на града. Първоначално през 1657 г. е била построена от дърво. През XVIII век по нареждане на Фридрих II оригиналната дървена порта е подменена с тухлена конструкция. Днес тази красива архитектурна историческа порта продължава да се използва по предназначение, през нея можете да преминете пеша или с автомобил.

През 1904 до 1907 г. е построена Църквата на семейството. Днес сградата се използва за концертна зала за изпълнение на концерти на Калининградската филхармония.

Фондовата борса на Кьонигсберг е красива внушителна сграда, строена през 1875 г. В първоначалния и вид, сградата е биа украсена с алегорични фигури на Европа, Америка, Азия и Африка, а на стъпалата и са поставени два лъва. През 1967 г. е преустроена и до днес се използва калто руски културен център.

В Калининград има много интересен Музей на океаните, разработен от архитектурно студио в Санкт Петербург. Интересна е формата на сградата – тя има сфеерична форма на Земята, в знак на почит към нея. В музейния комплекс е включен Военоморски център, който е с кубична форма, изразявайки мерната единица на океана. В музея има перманентна колекция, коиято показва развитеието и историята на руския подводен флот.

Интересни места за посещение в Калининград
Снимка: pixabay.com

Друг много интересен и опознавателен музей е историческият. Построен основно през 1912 г., музеят е разделен на няколко отделни тематични зали: история на региона, археология, природа и война.

Калининградският драматичен театър се помещав а във великолепна сграда. Сградата на укрепление от XIX век умело е преобразена в място, където се провеждата исторически възстановки.

Освен Бранденбургската врата, в Калининград са запзени и други порти, които са били предназначени да предпазват града от чужди нашествия – Порта Росгартен, построена през XIX век от червена тухла в псевдо – готически стил. Една легенда гласи, че когато се е върнал от Русия към Германия, самият Барон фон Мюнхаузен е преминал по нея подтичвайки.

В Калининград също така има много паркове и градинки, залесени с много зеленина и красиви цветя, зоопаркът и ботаническата градина също привличат туристите, особен почитател на зоопарка са малките посетители на този красив град. Защо и вие да не сте сред тях?

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин