Масленица в Москва, Русия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Масленица в Москва, Русия
Автор: Елена Исаева

Москва е уникално красив град, разположен в централната част на европейска Русия. Освен столица, това е и най – населеният град в страната и пети по големина в света. Руската столица заема наистина огромна площ. Москва е много важен туристически център в Русия. С многобройните си музеи, църкви, паметници на историята и културата, както и с интересната си история, градът целогодишно приема милиони туристи. Тук всичко е с огромни размери. Като започнете опознавателната си обиколка от Червения площад, няма да ви стигне една седмица да разгледате всички забележителности и интересни места.

На Червения площад буквално можете да се изгубите, особено, ако в момента там се провежда парад или друго грандиозно събитие. Москва има запазени традиции от създаването си до наши дни. Една такава продължаваща традиция е седмицата на блините или така наречената масленица. Това е празник преди началото на великите пости. Началото му е дадено от древни езически обичаи, когато е празнувано настъпването на пролетта, а малките палачинки, които хората са майсторили са били символ на слънцето.

Масленица в Москва, Русия
Снимка: Елена Исаева

 

Всеки ден от маслената седмица се празнува по различен начин и носи различно послание за хората. В понеделник всички се поздравяват, в знак на уважение един към друг. В края на седмицата, в неделя всички си прощават едни на други, кланят се и се извиняват за минали грехове, както и за нанесени обиди на близки и познати.

Масленица в Москва, Русия
Снимка: Елена Исаева

 

През цялата седмица е забранено да се яде месо. Във всяко домакинство и семейство се приготвят вкусни традиционни сладкиши и блини. Във всеки ден от седмицата се организират празненства – каране на шейни, борба, боеве със снежни топки, маскаради, където всеки майстори за себе си традиционен костюм, характеризиращ определен период от живота в Русия. Прави се сламено чучело, облечено в пъстри дрехи, което символизира госпожа Масленица. Чучелото преминава с шествие по всички улици до нощта на неделната прошка. Тогава чучелото се изгаря и пепелта се заравя в снега. По този начин местните считат, че наторяват земята за пролетната сеитба, за да бъде тя плодородна и даваща богати реколти. Това е голямо всенародно събитие, което най – добре може да се види на Червения площад. Наред сред огромните сгради и църкви на площада се изграждат сергии, на които се продават блини, пирожки и всякакви местни вкусотии. Изпълняват се фолклорни представления, организират се разходки с шейни, а във вечерните часове площадът грейва в красиви светлини от фойерверките.

Масленица в Москва, Русия
Снимка: Елена Исаева

Поискате ли да почуваствате и изживеете този екстаз от колоритната руска фолклорна култура, хванете самолета и отидете в Москва. Този уникален град винаги има с какво да ви зарадва и изненада.

Масленица в Москва, Русия
Снимка: Елена Исаева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин