Интересни събития този уикенд (29-31 януари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (29-31 януари)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (29-31 януари)

Нашите любими събития този уикенд. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествияВижте и списъка с любимите ни събития за деца.

СОФИЯ

Sofia MENAR Film Fest

14-31 януари

Ако ти се пътува по света на цената на един билет за кино, кинофестивалът Sofia MENAR е събитието, което да запишеш в календара си. Фестивалът е с фокус върху филмите от Близкия Изток и Северна Африка и ще те срещне с филми, които няма къде другаде да видиш. Екзотичното кинопътешествие продължава от 14 до 31 януари и има богата съпътстваща програма. Подробности  акценти за Sofia MENAR. 

Нашите любими филми за пътешествия от Sofia MENAR.

*

Световен фестивал на анимационния филм

29-31 януари

В началото на 2016 г. Световния фестивал на анимационния филм (СФАФ) ще има удоволствието да гостува на НДК със специална разширена програма с най-доброто от анимационните филми от изминалата година. Зрителите в София ще имат възможността да се срещнат с множество пъстри идеи, изпълнени в разнообразни техники. Куклена анимация, пластилин, изрезка, класическа рисувана и 3D анимация за малки и големи. Програма на Световния фестивал на анимационния филм.

ПЕРНИК

Сурва - кукери в Перник - ВХОД СВОБОДЕН

29-31 януари

За поредна година улиците на Перник ще се изпълнят със стотици маскарадни групи от цяла България и света. Запазете си петък, събота и неделя за цветното преживяване. Повече за Сурва - фестивал на маскарадните игри в Перник.

ПЛОВДИВ

Sofia MENAR Film Fest в Пловдив

22-31 януари

Ако ти се пътува по света на цената на един билет за кино, кинофестивалът Sofia MENAR е събитието, което да запишеш в календара си. Фестивалът е с фокус върху филмите от Близкия Изток и Северна Африка и ще те срещне с филми, които няма къде другаде да видиш. Екзотичното кинопътешествие продължава от 22 до 31 януари в Lucky - Дом на киното. Подробности  акценти за Sofia MENAR в Пловдив. 

Нашите любими филми за пътешествия от Sofia MENAR.

АСЕНОВГРАД

Трифон Зарезан – празник на виното с народни борби

28 януари - 1 февруари

Традиционният празник на виното и тази година предлага дегустации, празнични шествия, музика и народни борби. Програмата на Трифон Зарезан в Асеновград.

ТРОЯН

Разговор за живата вода - изложба в галерия Серякова къща

до 20 февруари

Първата изложба в галерия „Серякова къща” за настоящата година ще бъде на художничката Нина Иванова-Донковска и се открива на 21-ви януари от  17.30 ч. Изложбата ще се нарича „Разговор за живата вода”, което е и името на титулната картина. Работно време в събота: 10:15 часа. Подробности за изложбата.

В  Ч У Ж Б И Н А

Пеглана кобасица - фестивал на месото в Пирот

30 януари, Пирот, Сърбия

Ценителите на кулинарните изкушения, особено на тези от семейство мръвки, ще се зарадват да разберат, че в края на януари от няколко години в Пирот се провежда един типично сръбски фестивал - на местната наденица пеглана кобасица. Въпреки крехката си възраст, фестивалът вече се радва на сериозно количество почитатели. По време на еднодневното кулинарно поклонение ще имате възможността да се насладите на известния пиротски кашкавал, както и, естествено, на изобилие от вина и ракии. Въпреки че тези изкушения не са за изпускане, перлата в тази сръбска корона е наденицата пеглана. Повече за фестивала Пеглана кобасица.

*

Карнавалът във Венеция

23 януари до 9 февруари, Венеция, Италия

Карнавалът във Венеция е едно от най-известните мероприятия от този род и има защо! Атмосферата е досущ като от времето на дожите, а улиците са претъпкани, шумни и цветни. Всяка година, 40 дни преди Великден, забавленията и маските поглъщат Венеция и създават едно събитие, което не е за изпускане. Прочетете още за Карнавала във Венеция. Вижте оферти за Карнавала във Венеция

К О Н К У Р С И

Конкурс за изработка на кукли мартеници в Арт къща Куклите

до 12 февруари, цяла България

Арт-Къща „Куклите” обявява конкурс за изработка на кукли мартеници „Баба и внуче – заедно в традициите”. В конкурса могат да се включат деца над 5 години със своите баби, като изпратят изработени заедно от тях мартеници или кукли мартеници. Могат да бъдат придружени със стихотворение за мартеницата или кратко писмо, в което да напишат какво символизира мартеницата, какво е характерно в изработваните в техния край. Пълни условия за участие в конкурса.

*

Рецептите на баба - Национален конкурс за детски рисунки и литературни творби

до 31 март, цяла България

Седми национален конкурс за детски рисунки и литературни творби на тема "Рецептите на баба" се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З.-7,) в партньорство с Национален дворец на децата. За участие в конкурса се приемат индивидуални творби – рисунки и литературни произведения на деца до 14-годишна възраст, които се разпределят в три възрастови групи (до 7 г., 8-10 г. и 11-14 г.). Няма ограничение за броя на творбите, с които едно дете може да участва. Краен срок за участие: 31 март 2016 г. Пълни условия на конкурса.

*

К А У З И

Достъпното Драгоманско блато - дарителска кампания

Ако сте били на Драгоманското блато през 2012 г., знаете, че то беше прекрасно място за разходка и учене за природата сред самата природа. Мостчетата му имат нужда от подмяна, а от Сдружение за дива природа Балкани имат нужда от вашата помощ. Споделете, дарете или се включете с труд - повече за кампанията Достъпното блато.

*

Търсете сред стотици интересни събития у нас и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин