Интересни събития този уикенд (8-10 септември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (8-10 септември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (8-10 септември)

Чудите ли се какво да правите този уикенд?

Ето ги нашите предложения за петък, събота и неделя - подредени по градове и по дати. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Фортисимо фест "Музика под звездите"

10 септемри 

Четири години по-късно, Фортисимо Фест се завръща с обещанието за незабравима “Музика под звездите”. Оркестърът на Софийска филхармония под диригентската палка на Максим Ешкенази и с участието на Дони, звездите на Вирджиния Рекърдс и композитора и музикант Георги Андреев ще представи два изключителен концерт на открито - пред Народния театър в София. Допълнителна информация тук.

*

Изложба "Храмът, времето и ние" 

5 септември - 1 октомври

Официалното откриване е на 5 септември 2017 г. (вторник), 18:00 ч. "Храмът, времето и ние" е изложба, разказваща историята на базиликата Света София паралелно в няколко аспекта. Визуалните прoмени в храма се проследяват чрез подбрани картини от кр. на XIX и XX в. Авторите им са известни художници и документалисти, рисували църквата: Йозеф Обербауер, Йосиф Питер, Ото Хорейши, Петър Морозов, Марин Устагенов, Васил Захариев, Харалампи Тачев, Цанко Лавренов. Още информация тук.

*

Изложба „Един пояс, един път“

1 септември - 15 октомври

Това е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави. Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени  местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност. Още информация тук

*

Изложба Накити и български народни носии

до 2 октомври

На 19 май от 18:00 часа в Централното фоайе на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) ще открием изложбата „Накити и български народни носии“, с куратор Веска Борисова.Изложбата пълноценно представя прелестното многообразие, което се съхранява в две от най-интересните и най-големи колекции от фонда на Националния етнографски музей. Колекция „Българско народно облекло“ наброява повече от 23 000 предмета, а колекция „Накити“ – над 6 000. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

ПЛАЦЕБО - Национални есенни изложби Пловдив 2017

1 - 30 септември 

Проектът включва изложби на девет селектирани български автора, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията. В основата на концепцията стои способността на изкуството да въздейства по типологично сходен модел на плацебо-ефекта, който разполага винаги с една видимост, зад която надничат възли от очаквания и парадокси. С ефекта плацебо се означава такова подлежащо на измерване позитивно въздействие върху организма на манипулация, която има единствено символно въздействие. Повече информация вижте тук.

*

Plovdiv Fresh Music Festival

7 - 9 септември 

Това е най-младият фестивал в рамките на Есенния салон на изкуствата Пловдив‘2017. Той има за цел да бъде своеобразен „събор“ на млади и талантливи творци от цяла Европа, платформа за различнни жанрове музика, която да внася допълнителна „свежест“ в многоликия  културен живот на Пловдив. Откриването е от 21:00 ч. в Античен театър с голям концерт на Баварския Младежки Мандолинен Оркестър. Допълнителна информация може да откриете тук.

*

Фасада видео фестивал

8 - 10 септември 

В приятната обстановка на Лапидариума, пловдивчани ще имат възможността да се запознаят с най-новите тенденции в областта на видео изкуството. Публичното пространство на Стария град ще заживее и фасадата ще се превърне в светлинен екран, отразяващ чувствителността и посланията на видео творците от шест континента. Заповядайте, всяка вечер от 20.30 часа на Лапидариума в Стария Град. Още информация тук.

*

Международен Музикален Фестивал ТРИМОНТИАДА'2017

8 - 9 септември 

Фестивалът кани пловдивчани и гостите на града на едно неповторимо преживяване: "ВИЕНА ТАНЦУВА ВАЛС С ПЛОВДИВ НА СЦЕНАТА НА АНТИЧЕН ТЕАТЪР". Началото на концертните и в двата дни е 20.00 часа. Участи е тях ще вземат: Виенския Камерен Оркестър и пловдивския Младежки Камерен Оркестър "Франк Мартен Плейърс". Първата вечер на фестивала поднася три изключителни дебюта. Вижте кои са те тук.

*

Есенен салон на изкустватая

до 4 ноември

И тази година Есенен салон на изкуствата обединява над 20 фестивала, стотици събития и продължава до 4 ноември 2017г. Организиран от община Пловдив и партньори, той е най-големият културен формат в града. Тринадесетото му издание ще бъде открито с разтърсващия концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ на 3 септември на Античния театър. Всички събития вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В САНДАНСКИ

Фестивал "Младостта на Балканите"

8 - 11 септември

През 2017 г. Фестивалът е различен, защото поставя акцент върху устойчивото местно развитие и концепцията „Малкото е повече!/ LESS is MORE!”. Организаторите вярват, че с малки ежедневни усилия, може да постигнем значими резултати, които пряко и незабавно да повлияят на заобикалящата ни социална, икономическа и екологична среда. Информация за участниците и активностите по време на фестивала вижте тук

*

СЪБИТИЯ В КОПРИВЩИЦА

Изложба „Тракийски принцеси“ в Палавееви къщи

до 15 септември

Изложбата на художника Христо Христов „Тракийски принцеси“, специално подготвена за къща-музей Палавееви къщи, е част от едни по- мащабен проект, свързан с националното културно наследство и отражението му в изобразителното изкуство. Авторът е професионален илюстратор, живописец и едновременно с това изследовател на историята в нейния културологичен смисъл. Интересите му в тази посока са плод не само на любопитство и натрупвания във времето. Те са художествена интерпретация на националната ни културна принадлежност, своеобразна почит към ген, родови корени, израстване и  ценности, не само като  фактологичен и исторически прочит на миналото. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба Майсторство от близо и далеч

до 30 септември 

Изложбата е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Можете да я видите в Етнографски музей на открито „Етър“, Габрово. Експозицията проследява развитието на Панаира през годините. Тя включва богат видео и фото материал и над 100  дарени и откупени изделия, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър”. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ В СЕВЛИЕВО

Фестивал на историческото наследство Хоталич 2017

8 - 9 септември

Гостите на събитието ще станат свидетели на уникална за България историческа възстановка. За първи път в рамките на една мащабна реконструкция ще се съберат всички етноси, формирали българската нация и култура. Траки, скити, готи, хуни, римляни, славяни и аспарухови българи ще дефилират по улиците на града и ще демонстрират своите бит, култура, занаяти и войнски умения. Всеки посетител е добре дошъл да се включи в шествието със собствено антично или средновековно облекло, изготвено според личните му познания и фантазия, както и да участва в конкурса за най-атрактивен костюм. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОПОТ

Фестивал за безмоторно летене „Въздухария“

8 - 10 септември

Безмоторни летателни апарати ще порят въздуха в дните над Манастирската поляна, където фестивалът ще очаква всички хвърчащи хора, както и зрителите, любители на въздушните спортове. „Въздухария“ е единственият по рода си фестивал за безмоторно летене на Балканите, който е съчетан с творчески, образователни занимания на открито и чудесната заобикаляща атмосфера на Стара Планина, а наименованието му вече носи емоционални спомени за всички, участвали и присъствали в предишните му издания. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В МЪГЛИЖ

We are going to Мъглиж 2017

8 - 9 септември 

Тази година събитието празнува малък юбилей като се провежда за пета поредна година в планината над град Мъглиж. Вече четири поредни години фестивалът се развива успешно, давайки сцена на млади български групи, като задължително условие за участие е те да изпълняват авторска музика. А входът все така остава свободен за всеки рокаджия, фен или просто любопитен зрител. Организаторите залагат на подема в рок сцената и растящия интерес на публиката към родните банди. Вижте всички групи, които ще свирт на фестивала, както и програмата за двата дни тук

*

СЪБИТИЯ В с. МОМЧИЛОВЦИ

Фестивал на киселото мляко

8 - 10 септември

Фестивал на киселото мляко - култура и традиции под надслов "Киселото мляко – новият път на коприната" ще се проведе в с. Момчилоци, Родопите. Селото е изключително популярно в Китай със своето кисело мляко - с марка Момчиловци. Цялата програма за събитието може да видите тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин