Ирландия: Няколко спирки по Дивия атлантически път - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ирландия: Няколко спирки по Дивия атлантически път
Автор: Мария Захариева

Ако някога решите да посетите Ирландия, вероятно първото място, което ще ви дойде на ум, е Дъблин. Ако обаче искате да се изгубите в онази като излязла от приказка Ирландия - зелена, дива, провинциална, изненадваща и без туристи на всеки ъгъл – сигурно ще изберете дестинация, възможно по-далеч от столицата.

В този случай има голяма вероятност да се озовете в западния край на острова. И да се окаже, че се намирате в някоя точка на Дивия атлантически път (Wild Atlantic Way). Автомобилният маршрут по западното атлантическо крайбрежие на Ирландия е с дължина от почти 2600 км и почти на всеки от тях ви очакват интересни градчета и села, красиви гледки, исторически места и всякакви други атракции. Или пък три камъка на баир с работно време и входна такса!

Ако сте като повечето пътуващи хора, вероятно имате само няколко дни на разположение. А те ще са абсолютно недостатъчни да обиколите всеки камък, замък, градина, руина, гледка, кръчма, остров и последният да затвори вратата. Затова ето няколко примерни идеи за интересни места, които евентуално бихте могли да уважите по Атлантическия път в частта му между Голуей и Кенмаре.

Голуей (Galway) – четвъртият по население град в Ирландия и най-големият в слабо населения западен бряг. В миналото е бил важно търговско пристанище, а днес е една от най-популярните дестинации в Европа, благодарение на множеството си фестивали, пъбове, колоритния център и приятелската си атмосфера. Добра идея е да му отделите част от времето си или да го използвате като отправна точка за обиколките си в района.

Снимка: Мария Захариева

Островите Аран (Aran islands) – ако искате да се откъснете за няколко часа от света, идете до Инишмор (Inis Mor, най-големият от островите), надникнете в Дупката на червея (естествен правоъгълен басейн в скалите, в който понякога разни ентусиасти си организирали надскачвания), изгубете се сред каменните полета с тук-там поникнали трева и полски цветя, заобиколете пасищата с налудничаво гледащи ви 2-3 крави, порадвайте се на гледката от Крепостта на Ангъс (Dún Aonghasa) и доволно обрулени от океанския ветрец се върнете към реалността, за да хапнете вкусна домашна супа с ирландски хляб.

Снимки: Мария Захариева

До островите се стига като хванете пътнически ферибот от селцата Росавиъл (Rossavea) и Дуулин (Doolin). Корабчетата тръгват сутрин и ви връщат обратно следобед. В този случай е добре да хванете някое от очакващите ви бусчета, с които ви отвеждат по-близо до интересните места, показват ви подходящ пешеходен маршрут и ви прибират от уговорено място след 2-3 часа, за да ви доразходят из острова и да ви върнат на пристанището. Ако решите да пренощувате на острова ще имате достатъчно време да си наемете велосипеди или да обикаляте пеша.

Снимка: Мария Захариева

Скалите Мохер (Cliffs of Moher) – това е мястото с една от най-впечатляващите гледки по целия Атлантически път. Ако отидете през деня ще платите няколко евро за вход в посетителския център, достъп до пътеките към скалите, брошури, паркинг и т.н. За това, че сте отишли в работно време, получавате и бонус – компанията на автобуси с туристи, които допринасят за задушевната атмосфера и ви влизат в снимките. Ако отидете по залез (или изгрев, ако не сте пили Гинес цяла нощ), няма кой да ви вземе входната такса, пропускате експозициите в посетителския център и другите екстри, но пък получавате най-добрата гледка към скалите във вълшебно естествено осветление.

Снимка: Мария Захариева

Адаре (Adare) – леко кривване встрани от брега и се озовавате в може би най-красивото селце в Ирландия, където ще ви очароват старомодните къщурки със сламени покриви. Пътят ви към селото минава покрай замъка Бънрати (Bunratty) и неговия парк с възстановка на фермерски къщи, селска улица, пъб и други елементи от живота в Ирландия през 19-и век.

Ирландия: Няколко спирки по Дивия атлантически път

Дингъл (Dingle) – полуостров Дингъл не отстъпва по-красота на останалата част от Ирландия. Допреди няколко десетилетия повечето жители са говорели само ирландски, а днес мястото все още пази традиционни вярвания и обичаи. Пътят ви минава през прохода Конър (The Connor Pass) – най-високият планински проход в Ирландия. От паркинга най-горе се открива поразяваща гледка към бреговата линия. Ако сте там по смрачаване и въпреки брулещия вятър и засилващия дъждец изкачите няколкото десетки метра до близкия връх, то там може да ви очаква една самотно пасяща овца, за да ви поздрави за упоритостта и да се порадвате заедно отвисоко на вечерните светлини на град Дингъл.

Снимка: Мария Захариева

Вече на по-ниска надморска височина може да се полутате из колоритните улички на самия град и да изпробвате някой от многобройните му пъбове и ресторанти.

Снимка: Мария Захариева

Островите Скелиг (Skellig islands) – по-големият, мистичният Скелиг Майкъл (Skellig Michael) е обект на ЮНЕСКО, заради останките от раннохристиянски манастир, посветен на Архангел Михаил. При добро време може да отидете до острова с лодка. Местата обаче са ограничени и често билетите са разпродадени за 2-3 месеца напред. Съседният Малък Скелиг (Little Skellig) е важно убежище на птици и може да го наблюдавате само отдалеч. Ако не успеете да се доберете до островите, добра алтернатива е наблюдателният пункт Skellig Viewpoint, от който се разкрива душеизпълваща гледка към крайбрежните скали и двата острова.

Снимка: Мария Захариева

Кенмаре (Kenmare) – градчето е подходящо за спокойна разходка из централните улички и добро похапване в някой от пъбовете или ресторантите му след изморителна разходка. Подходящо е за отправна точка към Националния парк Киларни и имението Мъкрос Хаус с великолепните му градини.

Снимка: Мария Захариева

Ако тези 500-600 км по безбройните завои ви се виждат множко, Дивият атлантически път на Ирландия ви предлага още хиляди интересни обекти, разположени в близост до всяко от изброените места. Остава само да запалите колата, да отпрашите на запад към залеза и да ги откриете!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин