Испански град е първият, който измерва въглеродния отпечатък от туризма - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Испански град е първият, който измерва въглеродния отпечатък от туризма
Автор: Peika.bg
Испански град е първият, който измерва въглеродния отпечатък от туризма
Снимка: pexels

Валенсия, третият по големина град в Испания, започна да измерва и наблюдава въглеродните емисии, които са пряк резултат от туристическата дейност, като част от новата си стратегия за устойчив туризъм, ставайки първият град в света, който е направил това.

Валенсия от години прави ходове към зелено бъдеще, а устойчивостта е стълб на туристическата стратегия на града.

Visit Valencia, градският борд за туризъм, наскоро проведе проучване, което измерва източниците на въглеродни емисии от туристическа дейност в десет области, включително управление на водите, отпадъци, транспорт до и около града и настаняване.

Изследването установи, че през 2019 г. туризмът представлява 1,3 милиона тона въглероден диоксид и че 81% от туристическите емисии идват от транспорта до града. Транспортът в града добави по-малко от 1%.

Проучването също така установи, че количеството парникови газове, излъчвани от туристическата дейност, се равнява на една трета от въглеродния отпечатък, генериран от консумацията на храна на жителите на града.

„През 2015 г., когато стратегическият план на Валенсия 2020 започна да се оформя, градът пое ангажимент да разработи устойчив модел на туризъм, който да бъде по-интегриран и по-достъпен както за гражданите, така и за посетителите, като същевременно генерира икономически приходи за града“, Емилиано Гарсия, съветник по туризма на градския съвет на Валенсия.

Градът участва в екологични проекти на европейско ниво, работи и на местно ниво, за да подобри устойчивостта като включва множество местни заинтересовани страни. Чрез тази рамка възникна споразумението с Global Omnium. Global Omnium е компания за управление на водите във Валенсия, чиято новаторска технология ни позволи да изчислим въглеродния отпечатък, генериран от туризма, и впоследствие да го одитираме.

Валенсия се стреми да стане неутрална от въглеродни емисии дестинация до 2025 г. и да превърне града във водеща туристическа дестинация в света с нулево въздействие върху околната среда.

Бъдещите планове включват определяне дали системата за обществен транспорт може да стане напълно електрическа и добавяне на повече растения в градските паркове, за да абсорбира въглеродния диоксид.

„Мерките ще се фокусират върху намаляването на прякото потребление на петролни горива; подобряване на енергийната ефективност и намаляване на потреблението на енергия от невъзобновяеми източници; насърчаване на потреблението на местни продукти, стоки и услуги; подобряване на местната икономика и кръговата икономика; наблюдение на въглеродния отпечатък на всяко предприятие и неговите действия, както и мерките, приети за неговото намаляване и компенсиране, в допълнение към възползването от капацитета на природната среда, за да се разработят проекти за по-нататъшно поглъщане на емисии на CO2 “, каза Гарсия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин