Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града

Макар че Истанбул е добре познат и често посещаван град , той крие някои от своите потайности и може да предложи много изненади. Благодарение на Mastercard имате възможност да се насладите на пътуване, което ще ви отведе отвъд популярните сред туристите места, за да направите пътуването си безценно.

>

>

Посетете: Ако сте от хората, които не обичат тълпите или организираните обиколки, се разходете из прохладния парк „Гюлхане“ (Gülhane Park), който преди години е бил част от Топкапъ сарай. Ще се удивите на прекрасната панорама към Босфора, както и към части на града, която се открива от алеите на парка.

Ако се качите на хълм „Камлика“ (Camlica Hill) - един от седемте хълма, на които се простира Истанбул, ще се озовете на най-високата точка в Истанбул, а пред очите ви ще се открие незабравима гледка на моста по Босфора.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Снимка: Flickr.com

Разгледайте: Стягайте туристическите си обувки, за да обиколите вътрешността на Богословската школа на Халки (Theological School of Halki), с известния археолог и историк д-р Незих Башелен. Разположена на върха на остров Хейбелиада, школата е служила на Гръцката православна църква от 1844 до 1971 г., и е напълно запазена до днес, устояла на превратите на времето. След едночасовия път с ферибот от Истанбул, ще се присъедините към д-р Башелен и свещеник от църквата, за да разгледате живописните сгради и тучните градини във вътрешността ѝ. Там се намира и манастирът "Света Троица", строен през византийската епоха. След обиколката ще ви посрещнат в един от най-добрите ресторанти на остров Хейбелиада за достоен завършек на деня.

Мечтали ли сте да бъдете капитан? Да плавате смели и свободни в синевата на Мраморно море? Качете се на борда на яхтата Azure 33 в пристанище Каламис (Kalamış) и отплавайте към архипелага на Принцовите острови, като сами насочвате и управлявате плавателния съд. Като стари морски вълци завършете приключението с подобаваща вечеря в ресторант Антигони (Antigoni) на остров Бургаз, наслаждавайки се на приказната гледка на залязващото слънце.  

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Снимка: Flickr.com

Друга дестинация, която ви очаква в Истанбул, е Музеят на турското ислямско изкуство. Разположен е в двореца на Ибрахим Паша и има над 40 000 експоната, които заслужават да се видят. Всяка зала е концентрирана върху различена епоха от турския живот между 8 и 19 век.

И накрая – собственоръчно направете свое стъклено творение. Посетете частно ателие, където ще бъдете обучени от експерт стъклар и художник. Урокът започва с въведение в историята на производството на стъкло, което се смята, че е започнало още през 1500 г. в Египет пр.н.е. По време на 3-часовата практика ще научите как чрез огън да оформите стъклото; как да му придадете цвят и форма, как да създадете стъклени мъниста за бижута и аксесоари. Отнесете у дома ваше собствено произведение, за да ви напомня за едно невероятно пътуване.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града

За хапване: Отидете на кулинарна обиколка в оживения квартал Кадъкьой (Kadıköy), на която ваш екскурзовод ще бъде шеф-готвачът Метин Суеркан. Запознайте се с традиционните храни и обиколете местния пазар за органични плодове и зеленчуци, мандрата, магазина за подправки и сладкарски изделия Hacı Bekir, където ще опитате специални турски деликатесипо рецепти пазени с векове. След това се насладите на традиционен турски обяд в Çiya Sofrasi, за да завършите вълнуващото кулинарно приключение.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Снимка: Flickr.com

Барбекюто е най-популярният и традиционен начин за приготвяне на вкусната храна, с която са известни нашите съседи. Барбекюто се използва за множество продукти и по всяко време на деня или нощта, защото в Истанбул животът никога не спира. В Турция и на закуска, и на обяд, и на вечеря се използва барбекю. Местните обичат ресторанти тип "pisir kendin ye", което в превод от турски означава "приготви и изяж". Гостите на този вид ресторанти сами приготвят месото на малки скари за печене. Ако желаете и вие да опитате – посетете един от най-добрите ресторанти от този тип - Köşebaşı Karaköy.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града

И не забравяйте – турците са изключително гостоприемни. Възможно е да ви поканят в дома си, за да ви запознаят с местната култура и да ви нагостят богато с традиционни ястия. Ако приемете поканата, имайте само едно наум – преди да влезете в дома на домакините, е задължително да се събуете. Приятното прекарване е гарантирано!

Убедени сме, че съветите ни ще ви подтикнат бързо да подготвите багажа и да планирате следващото си пътуване до Истанбул. Благодарение на Mastercard ще имате безценни преживявания – ще се насладите на спиращата дъха гледка на залязващото слънце от остров Бургаз, ще се докоснете до древните умения за производство на стъкло, а с помощта на шеф Metin Süerkan ще откриете нови неподозирани вкусове и аромати на турската храна. Повече информация за тези и много други безценни моменти за картодържатели на Mastercard ще откриете на priceless.com.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин