Балат – цветовете на Истанбул в стария еврейски квартал - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Балат – цветовете на Истанбул в стария еврейски квартал
Автор: Peika.bg

Балат е старият еврейски квартал на Истанбул, разположен на южния бряг на Златния рог между мостовете "Ататюрк" и "Фатих". Преди векове там са живеели много евреи, изгонени от Испания, както и различни християнски общности от Османската империя, като общото между всички тях е, че са били много бедни.

Днес кварталът не изглежда като да е просперирал особено, но е запазил очарованието си с със стара, красива архитектура, разноцветни сгради и перденца на прозорците, със синьо небе над тях.

Много туристи в Истанбул ходят там заради разноцветността на квартала и приятната му атмосфера. Ако все пак искате да посетите нещо по-конкретно, насочете се към двете останали синагоги. От общо 19 еврейски религиозни сгради в миналото, днес в Балат са останали само Ахрида и Янбол. Най-известната от старите синагоги в града е Ахрида (наричана още Охрида), която се намира на Кюркчю Чешме Сокак (Kürkçü Çesme Sokak). Ахрида е построена в края на 15-и век, а може би дори по-рано.

Синагогата Янбол се намира на Дюрие Сокак (Duriye Sokak) и е на една пресечка разстояние от Ахрида. Имената им звучат донякъде познато и, според легендата, това се дължи на хората, които са ги построили, които са били имигранти от Македония. За да посетите синагогите, първо трябва да се свържете с главното равинство, след което посещенията са само в сутрините в работен ден.

В Балат можете да посетите сградите на еврейското училище и еврейската болница (120 легла, построена през 1897 г.), но и за там ще ви трябва уговорка с главното равинство.

В района се намира и желязната българска църква "Свети Стефан", построена през 19-и век и единствена православна църква от желязо. Там е и църквата "Чора" - една от най-добрите запазените византийски църкви със запазени автентични стенописи и мозайки. Тя е превърната в джамия през 16-и век, а през 1948 г. вече музей. За туристите интересни места са още старите, масивни градски стени и останките от византийския дворец, днес познат като Текфур Сарай. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин