История и интересни факти за прекрасния Авиньон - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и интересни факти за прекрасния Авиньон
Автор: Елена Исаева

Авиньон, град в югоизточна Франция, може да се похвали с богата история, която обхваща векове, оставяйки незаличима следа в региона и неговото културно наследство. Известен със своята средновековна архитектура, оживена сцена на изкуството и стратегическо местоположение на река Рона, Авиньон е изиграл важна роля в европейската история. Градът е повече от прекрасен и всеки, който го посети лично ще се убеди в това.

Историята на града може да бъде проследена до периода на неолита, но придобива известност през 12 век, когато става столица на средновековната папска държава. През 1309 г. папа Климент V премества папския двор в Авиньон, отбелязвайки началото на Авиньонското папство, период, през който седем последователни папи пребивават в града. Това преместване е предизвикано от политически сътресения в Рим и води до това, че Авиньон е център на католическата църква в продължение на почти 70 години.

История и интересни факти за прекрасния Авиньон
Снимка: pixabay.com

По време на папството в Авиньон градът претърпява значително развитие, с изграждането на забележителни структури като Palais des Papes (Двореца на папите). Дворецът, внушителна готическа сграда, служи като резиденция на папите и символ на светската им власт. Архитектурата и величието му са доказателство за богатството и влиянието на Авиньонското папство.

През 14-ти век също е свидетел на изграждането на Pont Saint-Bénézet, мост над река Рона. Първоначално обхващащ цялата река, мостът е претърпял множество срутвания и реконструкции през вековете. Днес е останала само част от моста, който служи като трогателно напомняне за средновековното минало на Авиньон.

През 1377 г. папа Григорий XI връща папството в Рим, слагайки официално край на Авиньонското папство. Въпреки това влиянието на този период продължава, оформяйки идентичността на града и оставяйки архитектурно наследство, което продължава да привлича посетители.

Авиньон става част от Кралство Франция през 1791 г. по време на Френската революция. Градът става свидетел на други исторически събития през този бурен период, включително екзекуцията на роялисти и възхода на революционния плам. Папският дворец, някога символ на папската власт, е бил използван по различни начини, включително като военна казарма и затвор, отразявайки променящия се политически пейзаж.

19-ти век довежда до градско развитие и модернизация, с изграждането на нови алеи и обществени пространства. Авиньон се превърна и в културен център, привличащ художници и интелектуалци. Годишният театрален фестивал на града, Festival d'Avignon, е създаден през 1947 г. и оттогава се е превърнал в един от най-известните фестивали на сценичните изкуства в света, привличайки артисти и зрители от целия свят.

Освен с историческото и културно значение, Авиньон е известен със своята добре запазена средновековна архитектура. Историческият център, ограден от средновековни стени, включва тесни калдъръмени улички, очарователни площади и множество исторически сгради. Pont d'Avignon, както разговорно е известен Pont Saint-Bénézet, предлага панорамна гледка към града и река Рона.

 

История и интересни факти за прекрасния Авиньон
Снимка: pixabay.com

Днес Авиньон продължава да процъфтява като културна дестинация, привличаща туристи със своите исторически забележителности, музеи и оживена атмосфера. Неговата богата история, от средновековната папска държава до наши дни, допринася за уникалния характер и непреходната привлекателност на града. Независимо дали разглеждат Palais des Papes, разхождат се из калдъръмените улици или се наслаждават на представление на фестивала в Авиньон, посетителите се потапят в завладяващата история на този забележителен френски град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин