Културен фестивал в Авиньон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Културен фестивал в Авиньон
Автор: Елена Исаева

Авиньон е един наистина забележителен град, нмиращ се на брега на река Рона, Югоизточна Франция. С изключително историческо минало, градът е прочут с Папския дворец, който от 1995 г. е под егидата на Юнеско. Този не много голям, но с богато културно – историческо минало град привлича целогодишно милиони туристи. Тук има редица забележителности, които заслужават вниманието на любознателните посетители от цял свят, като катедралата Нотр Дам, мостът Бенезе и редица други. Градът е очарователен, спокоен и много интересен.

Авиньон е красив град и е много желана дестинация през всички сезони. През лятото той е най – привлекателен, защото през месец юли тук се провежда един невероятен културен фестивал. За първи път той е бил организиран през 1947 г. От тази дата до днес фестивалът привлича многохилядна публика от цял свят. Фестивалът има две проограми – едната е Фестивалът вън, а другата Фестивалът вътре.

Културен фестивал в Авиньон
Снимка: pixabay.com

Организират се театрални постановки в главния двор на авиньонския папски дворец. С всяка изминала година допълнително се включват нови продукции, музика и танци, литературни четения, детски театър, работилници на изкуствата. Всяка година в тези дни, изпълнени с вълшебни литературни събития в Авиньон пристигат около 100 000 души.. Стените са покрити с интересни разноцветни плакати. Навякъде по града се изнасят безплатни представления. Събират се талантливи млади хора, които искат да получат признание от публиката за прохождането си в театралния жанр. Навсякъде кипи уникална и много зареждаща творческа енергия. Правят се репетиции и с вълнение се чака всяко едно излизане на сцена пред публика. Освен просветните дейности, на фестивала се предлагат и вкусни домашно сготвени ястия. Лее се и разбира се червено вино за подсилване на настроението.

Културен фестивал в Авиньон
Снимка: pixabay.com

Както е известно районът около Авиньон е традиционен лозарски. Отглеждат се различни сортове грозде, от които се произвеждат вина със запазената марка на Авиньон. Прочути местни марки вино са Casis, Cotes du Rhone, Cote de Provence, Bandol и други. Виното е съпроводено от всевъзможни ароматни вкусотии, най – известни от които са „папалини‘‘ – шоколадови трюфели, пълни с ликьор от 60 билки, брани от околните поля.

Културен фестивал в Авиньон
Снимка: pixabay.com

За дните на провеждане на културния фестивал, Авиньон се превръща театрална столица. Място, желано от любителите на литературата, театъра и всякакъв вид художествено изкуство. Тук може да намерите точно това, което търсите или пък да откриете нещо ново, което не сте предполагали, че може да ви завладее. Като цяло по всяко време на годината е подходящо да посетите този приказен град и определено няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин