Фестивал на виното в Стеленбош, Южна Африка - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на виното в Стеленбош, Южна Африка
Автор: Елена Исаева

Стеленбош е град в провинция Западен Кейп, Южна Африка. Намира се на изток от Кейптаун, в долината на река Еерсте. Основан е през 1679 г. Това е второто най – старо селище в ЮАР. Градът има наистина много красива архитектура в холандски стил, наследена от първите заселници, многобройни паркове и градини с богата и екзотична растителност. В града се намира и известният стеленбошки университет, който е основан през 1863 г.

 

Стеленбош и прилежащият му регион е и най – известният винопроизводителен район в страната. Благоприятното географско положение в подножието на планината Кабо и песъчливите почви, както и като цяло климатичните условия са предпоставка за отглеждане на огромни масиви с лозови насаждения, от които се произвежда невероятно вино. Това е центърът на винарската индустрия в страната. Околностите на града неслучайно са наречени „Вайнландс“ (земи на лозята). Широко рапространен тук е виненият туризъм. От 1971 г. е създаден първият и най – голям път на виното в Южно африканската република. Ежегодно по него преминават хиляди туристи. За тяхно улеснение и за по- голяма атрактивност е построена и трамвайна линия, по която цял ден можете да обикаляте различните имения с лозови насаждения (а те са повече от 100!), да посещавате винарските изби и да дегустирате вината им.

Фестивал на виното в Стеленбош, Южна Африка
Снимка: pixabay.com

 

Фестивал на виното в Стеленбош, Южна Африка
Снимка: pixabay.com

 

В края на месец юли и началото на месец август вече е станало традиция да се провежда прочутият фестивал на виното в Стеленбош. Събират се познавачи и дегустатори от цялата страна, за да се срещнат в надпревара за познаване на сортовете лози, от които е произведено съответното вино. Рзбира се не е задължително и на всяка цена да сте добър познавач. Дегустацията се извършва с помощта и под ръководството на изтънчени сомелиери. Организират се и доста кулинарни състезания. Многобройни групи младежи и студенти може да се забележат в баровете и ресторантите по време на фестивала, насядали на изнесените маси навън в разпалени разговори и радост от осъществените срещи. Настроението е приповдигнато и се вдигат множество наздравици. Ако попаднете в това време на годината тук, слейте се с тълпата, разходете се по широките булеварди на Стеленбош, насладете се на прекрасните вина и храна, които предлагат любезните домакини, или се включете в състезанията с планински велосипеди, а защо пък да не пояздите и кон, предложен от хазяите, при които сте отседнали.

Фестивал на виното в Стеленбош, Южна Африка
Снимка: pixabay.com

Стеленбош е един чаровен град, с красива архитектура и инфраструктура. По алеите около главните булеварди са засадени огромни дъбове, които са почти от създаването на града, ниските бели постройки създават успокояваща гледка и атмосфера. Всичко наоколо е зелено и приказно. Именията са подредени с много вкус и уникален стил. А ако сте любител и на хармонията в цветовете и добре наредените трапези, то в уютните заведения ще бъдете обслужени професионално и всяко ястие, плодове или зеленчуци ще ви бъдат сервирани в съответния цвят чиния. Мястото е чудесно по всяко време на годината.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин