Агридженто или мястото, където е произведено първото вино - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Агридженто или мястото, където е произведено първото вино
Автор: Peika.bg
Агридженто или мястото, където е произведено първото вино

Знаете ли къде е било първото произведено вино? Пещера на планината Сан Калоджеро, която се намира недалеч от прочутия с античните си останки град Агридженто в Сицилия, е мястото, където са били намерени делви с гроздовата напитка на поне 6000 години.

Независимо, че в областта влажността често стига 100%, а температурите дори и надминават 37 градуса, пещерите са служели за жилища, а впоследствие векове наред – за складове на населението. Заради това са и пълни с различни по големина и предназначение съдове, оставени от хората през хилядолетията.

След извличане и изследване на концентрата, намерен в делвите, за които вече стана дума, с най-съвременните технологии, учените датират находката към 4000 г. пр. н. е. Така намереното в пещерите на Агридженто вино се оказа най-старото досега известно в историята. Което пък означава, че Италия се оказва първата винена дестинация в света, а не само призната дори в последната френска анкета за най-добър съвременен производител на благородната напитка.

Сицилиански изнасяли вино и го е разменяли с пелопонесци за метални предмети. И понеже има артефакти на 8000 г., те очакват, че местното вино може да се окаже и още по-старо от сега установените със сигурност 6000 г. 

Сицилия е една изключителна дестинация, която определено си заслужава да посетите не само заради виното. Тя е най-големият остров в Средиземно море. Островът е популярна туристическа дестинация и има богата история. Свидетелство затова са многобройните запазени храмове и акрополи на древногръцки градове в днешните градове – Катания, Сиракуза, Палермо и Таормина; известните римски мозайки, красивите катедрали и църкви. Великолепните кристални води на острова и величественият вулкан Етна оставят неповторимо усещане у всеки, който го посети.

Столицата Палермо е един от най-колоритните градове на острова. В центъра е запазена средновековната атмосфера, когато градът изживява епохата на своето величие. Най-привлекателните курорти са по Йонийското крайбрежие, те са Таормина (най-аристократичният курорт на острова, предпочитан за романтичен меден месец), Джардини Наксос, Ачиреале и споменатия по-горе Агридженто на средиземноморския бряг, който е известен със своята Долина на храмовете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин