9 древни акцента от Италия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 древни акцента от Италия
Автор: Александра Любова
9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

Италия е дом на исторически чудеса, зашеметяваща природа, интересни забележителности, вкусна храна и ароматно кафе.

Превеждаме ви на пътешествие до древните забележителности и аромати на завладяваща Италия.

Нека разгледаме девет от акцентите:

3 задължителни посещения на забележителности

1. Базилика Сан Марко

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

Венеция е чудесно място да започнем нашето италианско пътешествие. Какъв по-добър начин да се насладите на историята от посещението на базиликата Сан Марко? 

Базиликата Сан Марко е катедралната църква на Венеция, най-известната църква в града и един от най-известните примери на византийска архитектура. Тя е разположена на площад Сан Марко в района, в близост до и свързана с Двореца на дожите.

За пищната си архитектура, позлатени византийски мозайки и статута ѝ като символ на венецианското богатство и могъщество, от 11 век насетне сградата е известна като Chiesa d'Oro (Златна църква).

След като се насладите на базиликата, обиколете лабиринта от калдъръмени улици и канали: скоро ще видите, че почти цяла Венеция излъчва същата красота и изтънченост като емблематичната си катедрала.

2. Помпей

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

Когато Везувий изригва преди близо 2000 години, море от горяща лава се излива над града, като унищожава всичко по пътя си. Резултатът от това може да се види и днес: Помпей застива завинаги във времето. 

От елегантните каменни колони до запазените магазини по римските улици, изследването на това вкаменено градче е като пътуване през историята. 

3. Римски форум

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

От емблематичния колизеум до Сикстинската капела, столицата на Италия предлага колекция от интересни забележителности, които бележат времева линия, датираща от около 3000 години, документираща разцвета, смъртта и възобновяването на Рим.

Невъзможно е да се избере само една гледка в този древен град, но един поглед към разпростиращия се римски форум със залетите от слънце останки от храмове и извисяващи се колони и ще почувствате огромната сила и влияние на тази древна цивилизация. Арко ди Тито е особено подчертано и се смята, че тази грандиозна дъга, стоически стояща от хиляди години, е вдъхновението зад триумфалната арка на Париж.

3 задължителни забележителности, за видите с очите си истински красоти от Италия

1. Езеро Исео

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

Вероятно сте чували за езерото Гарда, но какво да кажем за езерото Исео? Това тюркоазено езеро може да се види в северната част на Италия, заобиколено от зелени планини със селища, прилепнали по страните им. Не само че е красива, но и до голяма степен не е открита от тълпите, които се събират около бреговете на Гарда.

Туризмът в околните планини предлага гледка към езерото, а посещението на Riserva Naturale Torbire de Sebino предлага наблюдение на птици. Чапли, копринки, лебеди и редица мигриращи птици могат да бъдат видени във водата под планините.

Не пропускайте разходка с лодка на самото езеро, за да се насладите на очарованието му.

2. Национален парк Гран Парадисо

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

Високо в Aлпите най-старият национален парк в Италия се гордее със заснежени планини, ледникови езера, ароматни борови гори и някои зашеметяващи гледки. Посетете през лятото, за да откриете струящите потоци, долини със зелени килими, тюркоазени езера, изумрудени пасища и необятни полета от диви цветя.

Зимата е също толкова зрелищна, когато слънцето превръща снежните планини в огледала, отразявайки слънцето и ви кара да присвивате очи, когато хвърлите поглед към блестящите върхове.

3. Маремата

9 древни акцента от Италия
Снимка: wikimedia

Докато Кианти и Вал д'Орсия са добре известни с красотатата си места, в Тоскана, Маремата на югозапад предлага същите зелени гледки без тълпите. Поход в провинцията за среща с изумрудени гледки към нежни, подвижни хълмове и лозя, избледняващи в далечината.

Не пропускайте Capalbio на брега, участък от девствен пясък, който ще имате до голяма степен за себе си.

3 задължителни ястия, които да опитате

1. Пица

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

Когато кралица Маргарита посещава Неапол през 1889 г., тя опитва първата си хапка пица, а останалото е история. Независимо дали ще изберете класическата със сирене и домати, или ще опитате модерен вариант на това традиционно ястие, едно е сигурно: не можете да отидете в Италия, без да опитате пицата.

2. Паста

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

Корените на пастата са в древноазиатската юфка и се смята, че ястието е донесено в страната от древни пътешественици и е преобразувано в ястието, което познаваме и обичаме днес. Независимо какъв вид точно ще изберете, яденето на тестени изделия в Италия е задължително и нещо, за което няма да съжалявате.

3. Джелато

9 древни акцента от Италия
Снимка: pixabay

През лятото джелато може да се намери на почти всяка улица и в почти всеки ресторант в Италия. Този исторически и освежаващ сладолед прави перфектната охлаждаща закуска в топъл ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин