Скрити съкровища в Пулия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скрити съкровища в Пулия
Автор: Peika.bg
Скрити съкровища в Пулия
Снимка: pixabay

Известна като „Градината на Италия“, Пулия съчетава най-доброто от Италия - храната, виното, историята, културата, изкуството и плажовете. 

Нека разгледаме някои от скритите съкровища на Пулия, да се вдъхновим и да намерим още причини за това да посетим Италия. 

1. Алберобело, едно интересно средновековно селище

Скрити съкровища в Пулия
Снимка: pixabay

Малкото градче Алберобело е закътано в Южна Италия. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Това зашеметяващо селище е дом на древните „трули“, уникални кръгли каменни бели къщи с конусовидни покриви от 1480-те години. Изградени от сухи варовикови тухли без никакъв хоросан, те все още са обитавани и днес, но посещението на този обект на световното наследство на ЮНЕСКО е като отстъпване назад във времето. На самия конус на покрива обикновено има символ с религиозно или друго значение, като звезда, сърце, полумесец, кръст и други. На върха на покрива обикновено има орнамент, който също носи някаква символика. 

2. Лече, рай за любителите на изкуството

Скрити съкровища в Пулия
Снимка: pixabay

Известен като „Флоренцията на юг“, тъй като красотата му съперничи на тази на тосканския град, Лече е скрит скъпоценен камък, за който малко чужденци знаят. Това е мястото, където фантазирате да прекарате цялото лято. Бихте се заели с рисуване или някакъв вид скулптура и да прекарате дните си в изпълнено със слънце ателие или разхождайки се по улиците и попивайки с очи изящната барокова архитектура. Стените се белят от стотици плакати, рекламиращи художествени изложби и всяка криволичеща странична улица изглежда води до нова галерия. Вечерите ви ще бъдат изпълнени с музика класическа музика от една от безбройните мраморни църкви или на мързеливи вечери до малките часове на площада. 

3. Санта Мария ди Леука, кристално чисти води и още нещо

Скрити съкровища в Пулия
Снимка: wikimedia

Този зашеметяващ регион е точно в дъното на "петата" на "обувката" на Италия. Това е най-югоизточното място на италианския полуостров. Тук се срещат Адриатическо и Йонийско море. Благодарение на отдалеченото си местоположение той остава традиционен италиански град, където времето сякаш спира. Морските дарове са изобилни, свежи и вкусни и няма нищо по-хубаво от това да седнете на тераса да ядете carpaccio di polipo и да гледате как танцуват морските птици.

4. Дегустирайте храни и спокойствие

Скрити съкровища в Пулия
Снимка: pixabay

Когато говорим за храната в Италия, най-хубавото нещо е качеството на простите съставки: перфектно узрял домат, който има страхотен аромат, сладка и сочна смокиня, набрана току що от дървото. В основата на всички италиански ястия стои здравословен зехтин и е вкусно лакомство за проба на различни масла от различни производители. В Пулия, ще сте разглезени от избор, когато става въпрос за хотели в селски къщи, където можете да се отдадете на техните собствени пресни масла и да опитате едноименното червено вино, докато гледате хоризонта над маслинови горички.

5. Винено вълшебство в славните лозя на Пулия

Скрити съкровища в Пулия
Снимка: pixabay

Полуостров Саленто в южната част на Пулия произвежда сортове Negromaro, Primitivo и Malvasia Nera, като най-известните вина са Copertino и Salice Salentino. Masseria le Fabriche е шикозен избор за престой в хотел с лозя, покриващ 20 хектара вековни лозя и произвежда вино от био грозде. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин