5 причини да посетите Бари, Италия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Бари, Италия
Автор: Peika.bg
5 причини да посетите Бари, Италия
Снимка: pixabay

С разкошен стар град, оживено традиционно пристанище и най-добрите плажове в Италия наблизо, италианският пристанищен град Бари си заслужава да бъде посетен. Добавете към това и процъфтяваща местна сцена за храна и никога няма да напуснете мястото.

А сега нека разгледаме 5 от многото причини да посетите Бари:

1. Старото пристанище и Лунгомаре

5 причини да посетите Бари, Италия
Снимка: pixabay

Забравете работното пристанище на Бари - онова, от което всички фериботи тръгват за Гърция, Албания, Хърватия и отвъд нея. Вместо това се отправете към старото пристанище, където животът продължава така, както е бил преди векове.

Това е мястото, където традиционните рибарски лодки разтоварват улова и продават морските си продукти направо от лодките, където се ремонтират мрежи и се споделят груби шеги. Скитането сред лодките тук е истинско приключение - защото виждате истинския Бари. Можете дори да пробвате някои от продуктите, приготвени над рудиментарни печки.

Старото пристанище е и най-доброто място да започнете обиколката си на Лунгомаре, внушителното крайбрежие, построено от Мусолини. В истински фашистки стил това е най-дългото и великолепно крайбрежие в Италия, но както и пътят на местните жители. Там ще намерите и оживени барове, ресторанти и кафенета, които очертават пътя.

Направете там своята вечерна разходка или аперитив. Събуйте обувките си и се разходете по един от пясъчните плажове на Бари, най-добрите от които можете да намерите тук.

2. Баривекия (старият град)

5 причини да посетите Бари, Италия
Снимка: pixabay

Върнете се назад във времето и се разходете из един от старите градове в Италия с най-наситена атмосфера - Бари Векио. Седнал на полуостров с изглед към старото пристанище, тази стена на града е лабиринт от усукани алеи, калдъръмени улички и малки площади, молещи се да бъдат проучени. В дебелите каменни стени ще намерите 40 църкви, катедрала и базиликата "Св. Николай", в чиято крипта се пазят мощи на самия светец, считан за покровител на Бари.

Истинската радост от престоя в Бари е да се лутате безцелно и да наблюдавате всекидневния живот на града. Децата играят футбол по улиците. Мъжете пушат, говорят и клюкарстват по ъглите на улицата, а бабите перат и простират по въжетата от балкон до балкон. Бари Векио е стар град, който все още е много оживен.

3. Плажовете

5 причини да посетите Бари, Италия
Снимка: pixabay

Плажовете в Бари започват покрай Лунгомаре и продължават напред. Южното крайбрежие е осеяно с безброй заливи, всеки от които може да се похвали с великолепни плажове, прекрасни морски градове и ослепително сини води. Мнозина го смятат за най-красивата брегова ивица в Италия и вероятно е трудно да не се съгласите.

Кристално сините води в Polignano a Mare са особено примамливи и можете да избирате между скалисти и пясъчни плажове. Кала Порто е известен с гладките си бели камъчета. Порто Кавало е пясъчен. Кала Паура е любима на местните жители. Ако искате плаж с всички удобства, се отправете към Сан Джовани. Има душове, чадъри, шезлонги и колибки за плаж. 

За едно хубаво изживяване на плажа Pugliese, се отправете към древните каменни градове Монополи и Джовинацо. Очарователните градове имат златни пясъчни плажове точно пред градските стени. Джелато или охладена чаша вино се предлагат наоколо.

4. Храната

5 причини да посетите Бари, Италия
Снимка: wikimedia

Регионът на Пулия е известен със своята cucina povera (буквално преведенo като „храна на бедните“), кухня, която е проста и вкусна и използва само сезонни и местни съставки. Сега Пулия и в частност Бари се озовават начело на износа на храна, която отива по целия свят.

Най-често срещаната и най-обичаната проява на тази философия е orecchiette, уникална паста Pugliese, направена без използване на яйца и оформена като малки уши. Ще видите да ги създават из града и в семейните ресторанти, където те са специалитет. Формата е перфектна за събиране на сосове, с които Бари е известен - приготвен от най-свежите местни зеленчуци като патладжан, домати и гъби и придаден допълнителен вкус от маслините на Пулия.

Друга специалност на Бари е ризото, патета и cozze. Очаквайте вкусни пластове ориз, картофи и миди, изпечени в пещи с дърва.

Уличната храна е популярна и в Бари - опитайте пандероти, паста пълнена със сирене и домати. Долу по пазарите можете да се отбиете и да вкусите най-свежите морски дарове, които някога сте опитвали. Продавачите излагат чинии от октопод, скариди и анемони, с резени лимон, готови да опитате.

5. Културата

5 причини да посетите Бари, Италия
Снимка: pixabay

Фолклорът на Бари може да има репутация, че е малко груб, но мястото наистина събира в себе си много култура. Teatro Margherita, първоначално открита през 1914 г., е една от най-обичаните и емблематични сгради в града.

Лучано Павароти и Рудолф Нуреев са само част от известните имена, които са се изявили тук. Наскоро възстановен, театърът се превръща в хъб за съвременно изкуство в града, с пълен календар с концерти, изложби и представления.

Друго наскоро възстановено място е Auditorium Nino Rota, кръстен на италианския композитор, известен със саундтрака на "The Godfather". Той живее и преподава в Бари почти 30 години, а да чуеш работата му, изпълнена в това красиво място, е истинска наслада.

През 2019 г. се вижда и възобновяването на богато украсеното Teatro Piccinni след обширни ремонти, завършвайки трио от обновени културни сгради в този оживен град. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин