10 от най-любимите места в Италия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-любимите места в Италия
Автор: Александра Любова
10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pexels

Всяко ъгълче на Италия е изпълнено с красиви малки скрити скъпоценни камъни.

Където и да отидете в Италия, ще видите уникална нова и стара архитектура. Страната притежава богата история, която виждаме в РимМилано и Генуа. Старата архитектура обаче е изкусно съчетана с вдъхновяваща модерна архитектура, това определено си заслужава да се види. 

Когато става въпрос за романтика, няма как да не отдадем дължимото на Италия. Дали ще изберете красивата Венеция релаксираща почивка в уединена хижа край езерото Комо, няма как да сбъркате. При всички случаи ще останете доволни и заредени с позитивни емоции.  

Нека видим 10 от най-любимите места в Италия:

1. Венеция

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Има две неща, които забелязвате, когато стъпите във Венеция. Първото е красотата й. Второто са тълпите. Но дори множеството от хора не може да помрачи красотата й. 

Площад Сан Марко – Наполеон го нарича „Салонът на Европа”. Тук гълъбите са повече от хората! Морски бриз, красота и много романтика. Няма как да не останете запленени! 

Базиликата „Сан Марко” – Шедьовър на византийска архитектура с позлатени мозайки и стенописи от прочути художници.

Дворецът на дожите – Добре дошли в официалната резиденция на дожа-някогашния държавен глава на Венецианската република. Фасадата на двореца е украсена с бисери, а стените са покрити с розов мрамор.

Мостът на въздишките - носи се легенда, че ако се целунете с любимия си пред моста, ще останете заедно завинаги.

Разходка с гондола по Големия канал – Най-романтичното преживяване, което можете да си подарите! И да не сте влюбени, ще се влюбите… в плясъка на вълните, във въздуха, във Венеция!

2. Колизеумът в Рим

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pexels

Няма нищо, което да илюстрира Древен Рим по-добре от Колизеума. Построена между 70 г. и 80 г. пр. Хр., тази емблема на римската архитектура е най-големият амфитеатър, строен някога. Повече от 2000 години Колизеумът продължава да впечатлява хората и да буди истинско възхищение. През 2018 г. той се превърна в най-популярната туристическа атракция в света, привличайки повече от 7 млн. посетители. 

Независимо дали посещавате Колизеума за първи или за пети път, той винаги има какво ново да покаже.

3. Катедралата Санта Мария дел Фиоре, Флоренция

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Катедралата във Флоренция (официално наречена „Санта Мария дел Фиоре“) е призната за водещо произведение на архитектурата, спомогнало за развитието на Ренесанса. Основите на строителната работа започват през 1296 г. и отнема повече от 140 години. Нео-готическият стил може да се види във фасадата, която е украсена с мраморни панели, оцветени в розово, зелено и бяло. Невероятно е, че емблематичната структура е изградена без използването на скелета.

Входът за катедралата е безплатен, но ако желаете да се изкачите до върха на купола за несравнима гледка към града, трябва да заплатите малка такса. Билетите също позволяват достъп до баптистерия и камбанарията на Джото.

Статуята на Микеланджело на Давид е издълбана от бял мрамор от остатъчните строителни материали на катедралата.

4. Крайбрежието на Амалфи

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Амалфи е от онези места, които разтуптяват сърцето на пътешественика, карат го да загуби говор и картина и само за няколко минути да осъзнае, че няма никакъв шанс – това е любов от пръв поглед и за цял живот.

Крайбрежието на Амалфи не е нищо друго освен най-дългият и красив балкон на Италия, който е увиснал между нереално сините води на Тиренско море и склоновете на планините Латари. Като на всеки балкон, и тук грижливо се отглеждат цветя. И лозя. И огромни градини с маслинови и лимонови дървета.

От залива на Неапол до залива на Салерно наредени като мъниста в гердан са 16 крайбрежни градчета, из които можете да пътувате седмици наред.

5. Езерото Комо

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Едно място, което е чудесна симбиоза от красота, блясък и спокойствие. Макар Комо да не е най-голямото езеро в Италия, (тази чест се пада на езерото Гарда) то безспорно е едно от най-атрактивните и посещаваните. Едва когато го видите с очите си, ще разберете защо хора като Джордж Клуни и Ричард Брансън са закупили имоти в този малък оазис. 

Освен с красотата си, езерото привлича посетители и с уютни села по брега, пищните градини и луксозни вили. Сигурни сме, че ще се разхождате с часове по крайбрежието, без да ви омръзне да се любувате на пасторалните гледки. 

6. Кулата в Пиза

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Една от най-известните и нетипични забележителности в света се намира в италианския град Пиза и прави името му популярно по цял свят. Да, точно така, става въпрос за Наклонената кула. Тя представлява камбанария, която е част от религиозен комплекс, построен през Средновековието, когато градът е важно търговско пристанище.

Причината, поради която кулата е наклонена, не е особено впечатляваща – слаба земна основа и недостатъчно добро изграждане на основите на кулата. Точно това довело до нейното накланяне на север малко след началото на строежа ѝ и това води до преустановяването на градежа ѝ за близо 100 годиниСлед подновяването му посоката на наклона се променя към юг, като отклонението от основата е повече от 5 м.

7. Манарола, Чинкуе Тере

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Манарола е едно от най-малките села в Чинкуе Тере, но има много характер. Ярко оцветени домове, струпани един до друг и с изглед към Лигурийско море. Ще се почувствате като в приказка. Разходете се (или наемете кола) и разгледайте всичко, което тази малка скъпоценност може да предложи. 

8. Ватикана

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Дори преди пристигането на християните в района, Ватикана вече се е смятал за свещено място и районът не е бил достъпен за живеене и обитаване. През 326 г. там е построена Константинова базилика, придобила известност впоследствие като „Св. Петър“. 

Районът на страната е част от Монс Ватикана, което означава връх Ватикан, както и част от бившите Ватикански полета. На територията на Ватикана се намират няколко исторически и културни обекта – Базиликата „Свети Петър“, Апостолския дворец и Сикстинската капела, заедно с множество други значими сгради. По време на подготовката на Латеранските договор границата на евентуалната държава-град е била ясно повлияна от факта, че голяма част от Ватикана е била оградена от стена или големи сгради, но в териториите се включва и площадът „Свети Петър“.

9. Милано

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Милано - "Като Милано имa само един!". Това гласи една миланска поговорка. Ще се убедите в нея, само ако посетите този град. Жителите му го наричат "лабориоза" – трудолюбив. И в действителност Милано е икономическото сърце на Италия и най-модерният италиански град, символ на „нова Италия“.

Известен е още с модата, футбола и финансите. Този бляскав и шумен мегаполис обаче крие своите културни и архитектурни забележителности. Въпреки модерния дух, тук ще откриете много история. Ще се натъкнете на безброй впечатляващи църкви и дворци.

Не пропускайте емблемата на Милано - площад „Piazza del Duomo“, където се срещат религията, изкуството, историята и настоящето, представени от грандиозни сгради и неспирен поток от посетители. Именно тук се намира четвъртата по големина катедрала в света – Duomo di Milano, издигната на мястото на древен църковен храм от V век. За неговото окончателно завършване са били необходими близо 500 г. Катедралата със сигурност ще ви спре дъха.

10. Матера

10 от най-любимите места в Италия
Снимка: pixabay

Матера е една от най-интересните и нестандартни дестинации, които можете да предпочетете. Градът се намира в района Базиликата в Италия и е обитаем от векове.

Това е един от най-старите градове в Европа с история от над 8000 години. Първоначално местните живеели в скални жилища, наречени „саси” (в превод „камъни”). С течение на времето градът прераснал в конгломерация от къщи, църкви и манастири, изсечени в скалите. Хората били преместени на нови места след Втората световна война и скалните жилища започнали да западат, докато туристическата индустрия не ги открила. Междувременно много от древните „саси” били превърнати в луксозен хотел, привличащ посетители от целия свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин