Челе ди Булгерия - българската следа в Италия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Челе ди Булгерия - българската следа в Италия
Автор: Peika.bg
Челе ди Булгерия - българската следа в Италия
Снимка: wikimedia

Челе ди Булгерия е село и община в Южна Италия, провинция Салерно, регион Кампания. То крие интересна история и както може би се досещате от името му, тя е свързана с България. Населението на общината е 1934 души към 2014 г.

Хан Алцек, четвъртият син на хан Кубрат, който с част от народа си, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд (662-667 г.), който му позволява да се смята за федерат (съюзник).

Българите се заселват в региона Молизе – в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня. Те стават лоялни и коректни федерати, и съвсем естествено постепенно се асимилират.

Името на градчето, което буквално преведено означава „Българските килии“, идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси.

Жителите на Челле ди Булгериа и днес имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български. Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си, и много от тях са превърнали спомена за произхода си във фамилно име - Булгарини, Булгарели, Булгаручи, Булгаро. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми.

На 8 юни 2016 г. в Челе ди Булгерия е открит паметник на заселилия се с дружината си прабългари тук брат на хан Аспарух кан Алцек.

Челе ди Булгерия - българската следа в Италия
Снимка: wikimedia

Забележителности:

- Църква „Света Мария делле Неви“

- Площад „Умберто I“

- Паметник на падналите във войните

- Паметник на „хан Алцек“

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин