Българските сортове грозде, за които трябва да знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Българските сортове грозде, за които трябва да знаете

По българските земи се отглежда грозде и се произвежда вино от времето на траките. През 80-те години България се е нареждала на второ място по отглеждане на грозде в света.

Дори и да не сте навлезли в дълбините на винените страсти, добре е да знаете кои сортове грозде са български. Най-малкото, за да предложите вино от български сортове на своите гости чужденци (още идеи за типично български подаръци за чужденци). И понеже виното не е за четене, а за дегустиране, вижте и нашия списък с винарни в България, които организират дегустации.

Мавруд - Маврудът е един от най-старите сортове грозде. Отглежда се само в България. Как да го разпознаем? По малките, кръгли зърна, които са характерно сладки и с дебела кожица. Цветът е тъмен, с оттенъци на тъмносиньо и черно. Маврудът узрява по-късно. Ако сте си произвеждали вино от този сорт, знаете колко красив, наситенорубинен цвят има то. Да не забравим и ароматът, който става все по-плътен с времето.

Мискет - Мискетът се разделя на много сортове, сред които Мискет Дунавски, Мискет Кайлъшки, Мускат Отонел, Мискет Червен и др. Мискет червен също е стар български сорт, който се отглежда из цялата страна. Познат е и с тези имена: Търнова (Шуменско), Ромащина (Търновско), Синя теменуга (Врачанско). Въпреки червения си цвят, този сорт се използва в производството на чудесни бели вина. Мискетовите вина са с наситен жълт цвят, подобен на слама, и с много приятен аромат.

Димят - Димят също е стар сорт. Освен в България, той се отглежда и в страните-съседки – Македония, Румъния, Гърция, Турция, както и в Русия и Сърбия. Димят е къснозреещ, десертен сорт. Ципата му е тънка, цветът – жълто-зеленикав. Използва се в производството на бели трапезни вина.

Рубин - Още от името проличава, че това е червен сорт грозде. Характерното при Рубин е, че е хибриден сорт. Селектиран е в края на 40-те години на миналия век в плевенския Институт по лозарство и винарство. За "направата" му специалистите са използвали сортовете Небиоло и Сира. За разлика от други сортове, Рубин е среднозреещ. Гроздето е сочно, ароматно и сладко, богато на танин. От този сорт се получават чудесно сладко и полусладко вино, което е с тъмен рубинен цвят.

Широка мелнишка лоза - Този стар български сорт узрява късно, и се прибира през октомври. През 20 век въз основа на този сорт се правят много хибридни. Един от резултатите е добре познатитият сорт Мелник 55, който е създаден през 1977 г. Сортът е ендемичен само за долината на река Струма, т.е. Югозападна България. Зърната на този сорт са малки и сладки. Колкото повече отлежава виното, направено с Широка Мелнишка, толкова по-сложен аромат добива то.

Памид - Памидът също е стар български сорт, от който се произвежда червено вино. Култивиран е още по времето на траките. В миналото е бил най-разпространеният български сорт. Отглежда се и в страните от бивша Югославия, Албания, Турция, Гърция, Румъния и Унгария. Зърното е малко, около 14-15 мм, и е много сочно, кожицата е тънка, червена или тъмночервена. От него се произвежда червено трапезно вино, подходящо за масова консумация.

Керацуда - Един чудесен сорт бяло, къснозреещо грозде (през втората половина на септември), което се отглежда в Югозападна България. От Керацуда се правят обикновени бели трапезни вина, от които стават добри ликьорни вина.

Гъмза - Гъмзата е стар типично български винен сорт. Гроздето зрее късно, през втората половина на септември. Ципите му са тънки и поради това цветът на полученото вино не е много интензивен. От гъмза се правят червени трапезни и десертни вина. Добрите вина от сорта се характеризират с не много плътен рубинен цвят и доминиращ аромат на малина. Сортът е типичен за Северозападна България - около Сухиндол, Видин, Павликени.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин