Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година
Автор: Peika.bg
Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година
Снимка: pixabay

Виното е нещо, което се приема много сериозно в Италия и страната може да се похвали с не една и две лозарски земи в него от север на юг.

А от следващата година Италия също ще има официално Città del Vino или град на виното.

Решението е взето от националната асоциация Città del Vino, група, която обединява градове в лозаро-винарските райони в Италия, за да популяризира и защити качеството на италианското вино и връзката му с местоположението, от което произхожда.

Асоциацията реши да присъди титлата "Град на виното" за първи път тази година, за да влезе в сила през 2021 г. - и Бароло беше обявено за победител.

Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година
Снимка: pixabay

Barolo се намира в пиемонтската провинция Cuneo и въпреки че има не повече от 700 граждани, това е родното място на едноименното червено вино Barolo. Barolo също има завидно местоположение, тъй като се намира точно в средата на хълмовете Langhe, които са обявени за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 2014 г.

Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година
Снимка: pixabay

За да спечели титлата Città del Vino 2021, Бароло победи още шест града с календар на събития, пълен с изложби, класове, семинари и инсталации за цялата 2021 г.

„Тази година беше много трудна година и ние вярваме, че тази нова кампанията е силно послание за надежда и ново начало“, каза кметът на Бароло - Рената Бианко.

Основната тема на годината ще бъде пътуване във времето, както обяснява Тициано Гая, член на фондацията Barolo & Castle. В изявление той подробно описва как всички инициативи и събития ще се въртят около идеята за преоткриване на традиционните тържества, бавното преминаване на сезоните и спомените на онези, които са допринесли за историята на виното Бароло.

Водещите принципи на инициативата трябва да бъдат популяризирането на винената култура и винения туризъм в района, както и подчертаване на ценностите на устойчивостта и екологичното съзнание, които могат да се окажат изгодни в дългосрочен план. Президентът на асоциацията Città del Vino - Флориано Замбон заяви, че смята, че точно това са осигурили с титлата Città del Vino 2021, избирайки Barolo.

Ако искате да научите повече за инициативата, можете да разгледате официалния уебсайт на асоциацията Città del Vino тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин