5 най-добри винени дестинации в Европа - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 най-добри винени дестинации в Европа
Автор: Александра Любова
5 най-добри винени дестинации в Европа

Едно от най-престижните американски списания за вино и гурме кухня, "Wine Enthusiast", нарежда България на челни позиции в класацията за винени дестинации. Такива, както всички знаем, има доста и в Европа.

Заедно с Банка ДСК и иновативната кобрандирана кредитна карта DSK-WizzAir, сме подбрали няколко винени дестинации в Европа. Там ще можете да се насладите на аромата и плътния вкус на чаша отлежало вино, да правите винени турове и да се впуснете в още много интересни приключения!

5 най-добри винени дестинации в Европа

1. Бордо, Франция - Няма да ви учудим като започнем винените приключения с Франция. Тя се е превърнала в синоним на съвършеното вино. Бордо е известен в цял свят с едноименната алкохолна напитка, от където произхожда и името й. Градът се слави и с богато историческо минало, така че почивката там може да бъде прекрасно съчетание на винен туризъм и разходка из забележителностите.

Една от най-интересните атракции в Бордо е Музеят на виното. Той се намира на река Гарона и съдържа голяма сбирка от вина от целия свят. Цялата сграда е посветена на виното, а формата й наподобява тази на напитката, докато въртиш чашата вино в ръка.  Има библиотека, в която могат свободно да се разглеждат и четат книги за различни вина и сортове. Организират се различни събития за дегустации.

"Château d’Yquem" е едно от най-известните и качествени вина в света. Произвежда се също в Бордо. В района има множество красиви замъци, които може да посетите, както и да опитате червено и бяло Bordeaux от различни реколти.

5 най-добри винени дестинации в Европа

2. Долината Рона, Франция - Продължаваме с френския изтънчен вкус и красивите местности. Франция е емблематична страна, що се отнася до винения туризъм, така че няма как да не я споменем поне още веднъж. Долината Рона е един от най-древните лозарски райони в страната. Тя се намира в прегръдките на Божоле на север и Прованс на юг. Долината е с дължина 200 км и към нея се включват над 250 населени места. На територията си побират над 8 000 винопроизводители. Всеки от тях ще ви покаже различен вкус и аромат, а всяка чаша ще е различна и неповторима.

5 най-добри винени дестинации в Европа

3. Сицилия, Италия - Синоним на виното безспорно е и Италия. Когато чуеш за италианско вино, очакванията ти се повишават мигновено. Предусеща се интересен, различен и примамлив вкус. Само една глътка може да разкаже цялата история на региона - за неговия климат, живота на местните, техния вкус и изобретателност.

Сицилия е най-големият винарски район на Италия. Там преобладават червените вина. Най-известно е ликьорното вино "Марсала". Червените вина обхващат около 90% от винопроизводството в региона.

Според древна легенда, младото вино е готово за пиене на 11 ноември – Денят на Св. Мартин.

Препоръчани винарни: Florio, Agricola Gambino, Benanti Winery, Winery Avola.

5 най-добри винени дестинации в Европа
Снимка: pixabay

4. Порто, Португалия - Мястото, където река Дуро се влива в океана е включено в световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Тук може да останете омагьосани както от красотата на природата, така и от прекрасните вина. В долината Дуро можете да посетите винени хотели и да се включите в екологични речни круизи. Отбийте се и в някои от селата, известни със своето винопроизводство като: Provesende, Favaios, Ucanha, Barcos и Salzedas.

В Порто можете да се насладите на популярното - ликьорно вино Порт (Порто или Портвайн). Шерито, както и Порт, е ликьорно вино, подсилено с алкохол, но двете се получават по различна технология. Обикновено се произвеждат червени портове, но има и бели. Основно има четири главни категории порт вина – Vintage, Ruby, Tawny и White.

Препоръчани винарни: Taylor’s Port, Weinkeller Sandemann, Croft Port Wine Lodges, Solar Vinho do Porto.

5 най-добри винени дестинации в Европа
Снимка: pixabay

5. Тоскана, Италия - Завършваме класацията подобаващо с нещо изключително и естествено - с Италия. Кафе, паста и вино - знаете къде ще ги намерите, то е ясно! Качествени, с изтънчен, различен и плътен вкус. Само една глътка/хапка е нужна, за да омае всичките ви сетива и да ви отведе в едно вълшебно място.

Тоскана е едно от най-значимите и разнообразни дестинации в Италия, що се отнася до виното. Тук комбинацията на местни и международни сортове прави такава симбиоза, че няма как да не ви накара да се влюбвате отново и отново във всяка опитана чаша гроздов елексир. Трябва да сте истински виртуози, за да откриете бутилка вино в Тоскана, която да не ви хареса.

Най-известен за региона е червеният винен сорт грозде, известен още от времето на Римската империя – Санджовезе (което буквално значи „Кръвта на Юпитер“). От него се прави прочутото Кианти.

Най-популярните и открояващи се вина, освен Chianti, са Vernaccia di San Gimignano и Super Tuscans.
Препоръчани винарни: Tenuta Casanova, Ciacci Piccolomini d’Aragona, Avignonesi.

5 най-добри винени дестинации в Европа

Сега ви остава само да резервирате самолетните билети, като използвате иновативната кредитна карта на банка ДСК - DSK-WizzAir. С нея трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупка на услуги от сайта на WizzAir.

Пренесете се в царството на винените фантазии, като оставите професионалистите да отговарят за пътуването и ниските цени.

Ако пък случайно полетът ви закъснее с повече от час, не се безпокойте. Услугата Flight Delay Pass осигурява безплатен достъп до lounge зоните на летищата за всеки картодържател на DSK-WizzAir и един негов придружител. Единственото, което е необходимо да направите, е да се регистрирате на сайта на Flight Delay Pass поне 6 часа преди полета си. В случай, че бъде обявено закъснение, ще получите пропуск за вас и вашия придружител чрез имейл или SMS.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин