6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Автор: Peika.bg
6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Снимка: pixabay

Тези водещи региони за производство на вино предлагат изключителни пейзажи, интригуваща история и най-добрите вина в света. Какво повече би могъл да поиска пътешественик любител на виното?

А сега нека се насладим на 6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети, може би с чаша вино в ръка?!

1. Лангедок, Франция

6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Снимка: pixabay

Лангедок-Русийон (често наричан „Лангедок“) е исторически крайбрежен регион в Южна Франция, който е отговорен за повече от една трета от общото производство на вино във Франция. Пиковият период на растеж (между май и август) е много сух, a по-голямата част от годишните валежи се наблюдават през зимата. Равнините на Лангедок са най-горещият и сух регион на Франция.

Той е и един от най-разнообразните райони в страната. Простиращ се от средиземноморския бряг и Пиренеите на юг до Националния парк "Севен" на север, той е земя на плажове, планини и спокойна природа. Навсякъде ще срещнете напомняния за дългата и бурна история на региона.

На брега ще намерите големи плажове, обширни влажни зони и интригуващи градове, като Монпелие, с добре запазения си средновековен квартал, и Ним, известен с римските си руини. Акведукът "Pont Du Gard" е едно от най-зрелищните римски инженерни постижения. По-навътре се намира средновековният укрепен град Каркасон и замъците Катар на Керъбис и Пейрепертуза. На север дивата висока страна е земя на гори, пещери и ждрела, включително Горгес дю Тарн. 

2. Тоскана, Италия

6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Снимка: pixabay

Районът Кианти в Тоскана е един от най-красивите в региона. Той предлага уникални пейзажи със зелени, нежни хълмове, покрити с широки полета с лозя, маслинови горички и малки селца. Освен Кианти, Тоскана също е дом на забележителни винени региони като Брунело ди Монталчино и Вино Нобиле ди Монтепулчано.

Перфектно разположен в центъра на Италия, Тоскана обхваща всичко, което посетителите обичат в страната. Флоренция е дом на най-известното ренесансово изкуство в света, включително "Давид" на Микеланджело и „Рождението на Венера“ на Ботичели, разположени в градската галерия „Уфизи“. Градовете Лука и Сиена са олицетворение на италиански стил, предлагащи изискана кухня и изящна архитектура в градските стени. Наклонената кула в Пиза и базиликата Дуомо са емблематични архитектурни скъпоценни камъни, незабавно разпознати по целия свят.

Именно в провинцията обаче се крие истинският чар на Тоскана. Изследването на подвижните хълмове, сплетени с лозя и покрити със средновековни каменни градове, е преживяване, което никога няма да забравите, особено когато е придружено с прочуто тосканско вино в ръка.

3. Риоха, Испания

6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Снимка: pixabay

Вината от Риоха са толкова достойни, колкото и тези от Бордо и Бургундия. Темпранило е основното грозде в Риоха и повечето вина се смесват с по-малки количества грозде Гарначе, Грациано и Мазуело.

Районът Риоха е много недооценен. Сгушен около долината на река Ебро, той остава до голяма степен недокоснат. Ще получите близка среща със средновековни заградени села, безкрайни лозя и маслинови горички и необятни, сини небеса.

Районът е разделен на три части, всяка със своя отделна индивидуалност. Риоха Алта е мястото, където ще намерите най-старите лозя и град Харо, известен със своя фестивал на виното. Риоха Алавеса е част от баската автономна област, най-добре е да му се насладите в китните махали Лагуардия и Саманиего. Риоха Баджа в югоизточната част е обширен, сух регион, в който са запазени най-големите отпечатъци на динозаврите в Европа.

4. Рейнланд Пфалц, Германия

6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Снимка: pixabay

Рейнланд Пфалц е вторият по големина германски лозаро-винарски регион (дефиниран от площта) и се намира в централната югозападна Германия, с идилични речни пейзажи, прорязващи планински провинции. 

Допрян до границите на Франция, Белгия и Люксембург, Рейнланд Пфалц е регион, известен със своята красота. Сгушен в долините Мозел и Рейн, той се е превърнал в популярно място за колоездене и разходки.

Рейнското дефиле, особено 65-километровата отсечка между Кобленц и Бинген, е добро място за започване на проучването на района. Туристите ще искат да се отправят към Вестервалд и да изпробват новата пътека на Вестервалд-Щайг до там. Кобленц, разположен на мястото, където се слива река Рейн и Мозел, е дом на множество църкви и музеи. Worms е домакин на Backfischfes, ежегоден панаир и фестивал на виното.

5. Дору, Португалия

6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Снимка: pixabay

Дору е португалски лозаро-винарски регион съсредоточен на река Дору източно на Порто. Районът е защитен от атлантически ветрове от планини и има средиземноморски климат. Докато регионът е свързан предимно с производството на пристанищно вино, Дору произвежда точно толкова трапезно вино, колкото и обогатеното вино.

Реката е центърът на региона, прорязвайки се през долината и предлагаща невероятни гледки по пътя. Пътуването тук е половината забавление. Речните круизи обикалят водните пътища, спират се в причудливи села и предлагат възможности да пробвате местните стоки. За истинско приключение се качете на стария влак от гарата Sao Bento в Порто до село Пинхао. Станцията е украсена с древни плочки, посветени на отглеждането на лози.

Не всичко е свързано с виното в долината Дуоро. Регионът също е дом на Ламего, един от най-красивите градове в Северна Португалия, и Археологическият парк Вале до Коа, палеолит на открито, известен с праисторическото си скално изкуство. Накрая, на мястото, където реката маркира границата между Испания и Португалия, ще намерите Международния природен парк Доро, популярно място за туризъм и изкачване по високите части.

6. Долината на Лоара, Франция

6 от най-ярките винарски региони в Европа, които всеки пътешественик ще иска да посети
Снимка: pixabay

Долината Лоара е разположена в средния участък на река Лоара в централна Франция. Известна е като „Градината на Франция“ поради изобилието от лозя, овощни градини и аспержени полета, които очертават бреговете на реката. Климатът е благоприятен през по-голямата част от годината, реката често действа като разграничителна линия във времето на Франция между северния климат и южния. Лятото е горещо, но влиянието на Атлантика омекотява температурата с бриз.

Маркирайки границата между север и юг и само на кратък скок от Париж, долината на Лоара винаги е имала голямо стратегическо значение. Много френски звезди строят домовете си тук. Стотици къщи и палати са кацнали по линията на реката, а замъците са се настанили по върховете на варовиковите хълмове. Градове като Орлеан и Тур се разрастват и просперират на основата на продуктите на плодородните долини в региона.

Най-добрият начин да разгледате долината и безбройните й прелести е с колело. Велосипедният маршрут на Loara à Vélo изминава 800 км от Невер в центъра на Франция до устието на Лоара. Les Châteaux à Vélo се извива през горите около Блуа, Шамон и Шамбор. По притоците на Лоара има и други маршрути, включително Индре, Шер и Виена. Както бихте очаквали, винарните никога не са далече.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин