Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I) - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I)
Автор: Вероника Иванова
Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I)

Наближава празникът на виното и любовта, и решихме, че може би моментът е подходящ да ви запознаем с някои от най-известните винарски изби в България.

Тези места наистина предлагат всички условия за един незабравим 14-ти февруари – тук можете да отседнете в спокойна и романтична обстановка, насред лозовите масиви, както и да опитате от превъзходните вина, произвеждани на място. В случай че идеята ви допада, то ето и няколко винарски изби, които може би ще ви харесат:

Шато “Windy Hills”, гр. Кермен (край Сливен)

Шато “ Windy Hills” разполага с масив от 420 декара лозови насаждения, включващи сортовете “Мерло”, “Каберне Совиньон”, “Сира” и “Александрийски Мускат”. Самото шато, в което може да се отседне, е разположено насред лозовите масиви, а от атракционната му кула се открива чудно красива гледка към околностите.

Винарска изба “Едоардо Миролио”, село Еленово (край Нова Загора)

Тази изба е разположена сред лозя, намиращи се по хълмистите склонове на Тракийската низина. Тук има също езеро и обширни ливади, които допълват романтиката на мястото.

Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I)

Винарска изба “TODOROFF”, село Брестовица (край Пловдив)

Това е първата по рода си изба в България, която предлага бутикови вина за любители и колекционери. Създадена през 1945 г. от братя Андонови (едни от най-големите производители и търговци на вино за времето си), тя дава нов облик на цялата винена култура в страната, особено след 2001 г.

Винарна “Орбелия”, село Коларово (край Петрич)

Това място е сред най-красивите в страната ни, с богата история и хилядолетни традиции в лозарството. Самата винарна е разположена в подножието на планината Беласица, до село Коларово. Тук се произвеждат висококачествени вина от сортове грозде, характерни за района, като целта е да се съхранят древните винени традиции, датиращи още от времето на траките.

Комплекс за винен туризъм, село Старосел (край Хисаря)

Този комплекс се намира в подножието на историческия хълм край село Старосел и предлага разнообразни забавления на  посетителите си – туристически преходи, джип-сафари, пейнтбол, езда и курсове по гмуркане. Мястото е идеално за двойки, които искат да дегустират висококачествено вино и да се забавляват сред природата.

Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I)

Винарска изба “Марян”, село Марян (край Елена)

Тази изба е сравнително нова – създадена е през 2010 г., като целта ѝ е да представи Еленският Балкан по възможно най-добрият начин. Тук се произвеждат малки серии вина, а вариантите за дегустация са наистина много. Естествено, няма как това да се случи без участието на прочутите Еленски мезета.

Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I)

Дом на виното, София

Това място съчетава едновременно автентична атмосфера и модерен дизайн. Тук посетителите имат възможност да се запознаят с историята на винопроизводството в България, както и да дегустират някои от най-добрите вина в страната , които са над 150 вида.

Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I)

Винарска изба “При Шестака”, Мелник

Тази изба е собственост на едно от най-старите семейства, останали да живеят в Мелник, като традицията във винопроизводството е на 120 години. Тук човек може да опита червено сухо и полусухо вино от Широка мелнишка лоза, както и бяло сухо – букет от няколко сорта бяло грозде, намиращо се в района на Мелник.

Винарските изби в България, които си струва да посетите (част I)

Очаквайте втората част на статията, в която ще ви представим още от най-известните винарски изби, разположени на територията на България!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин