Най-доброто портокалово вино в света и къде да го опитате - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-доброто портокалово вино в света и къде да го опитате
Автор: Александра Любова
Най-доброто портокалово вино в света и къде да го опитате

Оранжевото вино е най-желаната напитка тази година. Сега ще ви разкрием най-добрите и пълни със зашеметяваща атмосфера места, за да опитате това уникално оцветено вино и да научите за изключителния процес, по който се създава.

Портокаловото вино няма нищо общо с портокалите. Уникалният му цвят идва от начина, по който бялото грозде ферментира и отлежава с кожите си. От векове това е бил единственият начин за преработка на грозде. Сега той е преоткрит и се счита за едно от „по-естествените“ вина.

След прераждането на този стил в края на 90-те години на миналия век, неговата популярност се разпространи не само във винените барове в Лондон, Ню Йорк, Токио и Берлин, но и при винопроизводителите по целия свят. Оранжевите вина вече се произвеждат почти навсякъде, където е възможно да се отглежда грозде. Можете да ги намерите в специализирани винени барове и при търговци, но още по-добре се насочете към сърцето на традицията в Северна Италия, Западна Словения и Република Грузия и ги опитайте там.

1. Гут Оггау, Бургенланд, Австрия

Най-доброто портокалово вино в света и къде да го опитате

От винопроизводително семейство в Щирия, Едуард Чепе и партньорката му Стефани Еселбьок се преместват в бургенландското село Оггау през 2007 г., за да вдъхнат нов живот на изоставено старо имение със застаряващи лозя и масивна преса от 1820 г. На вината им са дадени имена, базирани на три поколения. Те станаха много обичани по целия свят заради своята чистота, както и самата двойка. Тимотей, Теодора и Мехтилд се вписват идеално в парадигмата на портокаловото вино.

Посетете между април и септември и пробвайте както вината, така и други изключителни местни продукти в имението Heuriger (механата), което е идилично разположено в големия двор на винарната. Огромното Нойсидлерзее (най-голямото сладководно езеро в Централна Европа) е само на няколко минути път с кола.

2. Бркич, Читлук, Босна и Херцеговина

Необходима е смелост, за да преобразувате лозята си в биодинамично земеделие в Босна, но това е, което смелият Йосип Бръкич инициира през 2007 г. Базиран в Читлук в сърцето на християнския библейски пояс на страната, той е един от най-известните и добре познати в Босна за момента. И трите бели вина са направени със специална техника, която е използвана от предишните поколения на родда. Mjeseċąr (или Moonwalker) е връхната точка, абсолютен скъпоценен камък, показващ флоралния чар на коренната жилка, но добавящ дълбочина и сложност от деветмесечно престояване.

В близост до Мостар има по-туристическото място, което си струва да се посети, за да се види историческият мост. Изследването на Меджугорие и Читлук осигурява завладяващ поглед в живота на Херцеговина.

3. Манастир Алаверди, Кахети, Грузия

Най-доброто портокалово вино в света и къде да го опитате

Монасите все още правят вино в този манастир от 11 век, въпреки че той е бил унищожен след разрушенията на болшевизма и гражданската война. Избата е възстановена между 2005–2006 г. и разполага с набор от традиционни qvevris - грузински глинени амфори, с остра заострена основа и вкопана в земята. Грузинците предпочитат да наричат ​​белите вина, произведени в qvevri, „кехлибарено вино“, а примерите на Алаверди са едни от най-добрите - богати и многопластови, с много наситени кехлибарени цветове и плътни вкусове.

В ясен ден планините Кавказ осигуряват зашеметяващ фон на манастирския комплекс. Посещението ви позволява да видите параклиса с 55-метровата му кула, лозето на манастира и винарската изба. Дегустацията на вина е най-хубавото, което не бива да пропускате.

4. La Stoppa, Emilia-Romagna, Италия

Най-доброто портокалово вино в света и къде да го опитате

Агено, кръстен на адвоката, който първоначално е бил собственик на имението Ла Стопа, се е превърнал в класика за оранжево вино, а Елена Панталеони е настоящия собственик на имението. Със своята богата смесица от малвазия ди кандида, ортруго и требиано, мацерирана в продължение на 30 дни, това е предизвикателно, пъстро портокалово вино - дълбоко оцветено, таниново и с голяма сърцевина. 

La Stoppa е разположен на север от региона Емилия, сред красиви хълмове. Емблематичната къща в имота е била наблюдателна станция за близкия замък. La Stoppa имат политика да пускат вината си само когато са зрели. Внушителната им изба съдържа почти четвърт милион бутилки на около две десетилетия. Органичното и устойчиво селско стопанство е основен фокус и сега имението отглежда плодове и зеленчуци и организира събития за насърчаване на тази политика.

5. Aleks Klinec, Goriška Brda, Словения

Най-доброто портокалово вино в света и къде да го опитате

Тази отдавна установена винарна и ресторант заема невероятно място, кацнало високо в хълмовете Бърда, в село Медана. Aleks Klinec се фокусира само върху портокаловите вина през 2005 г. (плюс няколко червени). Въпреки „загубата на целия словенски пазар“, за него резултатите са по-изразителни и характерни за региона. Вината прекарват три години в дъбова, акациева, черничева или черешова бъчва преди бутилирането. Прецизността и чистотата им са изключителни.

Резервирайте предварително, за да обядвате на прекрасната тераса на Klinec. Храната е изключителна, както и атмосферата. Оттук е възможно да се разходите по многобройни малки пътища, възхищавайки се на гледки, неволно преминаващи в и извън Италия. Фриули Колио на практика е един и същ регион (Collio и Brda означават "хълм"), но сега е разделен с доста изкуствена граница.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин