История на Британския музей - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История на Британския музей
Автор: Елена Исаева

Лондон е столицата на Англия и Обединеното кралство. Намира се в югоизточна Англия и е най-големият град в Обединеното кралство, с население над 8 милиона души.

Лондон е един от водещите световни финансови, културни и политически центрове. Той е дом на много исторически забележителности, включително Бъкингамския дворец, Лондонската кула и сградата на парламента. Освен това има много известни музеи и художествени галерии, като Британския музей, Националната галерия и Tate Modern.

История на Британския музей
Снимка: pixabay.com

Лондон е известен и с оживения си нощен живот, с широка гама от барове, клубове и ресторанти за всеки вкус. Градът се обслужва от няколко летища, включително Лондон Хийтроу, което е едно от най-натоварените летища в света.

Лондон е дом на много музеи от световна класа, обхващащи широк спектър от теми и интереси. Ето някои от най-популярните музеи в Лондон:

Британският музей: Един от най-старите и най-известните музеи в света, Британският музей разполага с обширна колекция от артефакти от цял свят, включително Розетския камък, мраморите Елгин и египетските мумии.

Национална галерия: Разположена на площад Трафалгар, Националната галерия съхранява колекция от над 2300 картини от 13-ти до 20-ти век, включително произведения на Ван Гог, да Винчи и Моне.

Tate Modern: Tate Modern е музей за съвременно изкуство, разположен в бивша електроцентрала на брега на река Темза. В него се помещава колекция от модерно и съвременно изкуство от цял свят.

Природонаучен музей: Природонаучният музей разполага с богата колекция от екземпляри от естествения свят, включително скелети на динозаври, животински екземпляри и огромна колекция от минерали и скъпоценни камъни.

Научен музей: Научният музей разполага с колекция от над 300 000 предмета, включително научни инструменти, медицинско оборудване и инженерни инструменти. Това е чудесно място да научите повече за историята на науката и технологиите.

Музей на Виктория и Албърт: Музеят на Виктория и Албърт е най-големият музей за декоративно изкуство и дизайн в света. Има колекция от над 2,3 милиона предмета, включително мода, текстил, мебели и керамика.

Музей на Лондон: Музеят на Лондон обхваща историята на града от праисторически времена до наши дни. Има широка гама от експонати, включително артефакти от римския период, средновековието и Големия пожар в Лондон.

Най-интересен от всички безспорно е Британският музей.

Британският музей е основан през 1753 г. и се намира в Лондон, Англия. Това беше първият национален публичен музей в света и колекциите му оттогава се превърнаха в едни от най-големите и най-изчерпателните съществуващи. Основополагащите колекции на музея са личните колекции на лекаря и учен сър Ханс Слоун, който е натрупал впечатляваща колекция от книги, ръкописи, природни екземпляри и антики през целия си живот. Тези колекции са в основата на колекцията на Британския музей.

История на Британския музей
Снимка: pixabay.com

Първоначалната цел на музея е била да служи като ресурс за учените и едва през 19 век започва да отваря врати за широката публика. Днес музеят съхранява повече от 8 милиона предмета от всички краища на света, включително важни исторически артефакти като Розетския камък и скулптурите на Партенона.

През цялата си история Британският музей е претърпял многобройни разширения и ремонти, за да поеме своите нарастващи колекции и посетители. В началото на 2000-те години музеят претърпя основен ремонт, който включваше изграждането на нова сграда, Големият съд, която отвори врати през 2000 г. Големият съд разполага с грандиозен стъклен покрив и е най-големият покрит обществен площад в Европа.

Британският музей изигра значителна роля в изучаването и оценяването на човешката история и култура. Колекциите му продължават да бъдат ценен ресурс за изследователите, а изложбите и публичните му програми предоставят възможности на посетителите да се докоснат до световното културно наследство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин