История на Ротондата „Свети Георги“ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История на Ротондата „Свети Георги“
Автор: Елена Исаева

Ротондата „Свети Георги“ се намира в София, между сградите на хотел Балкан и сградата на президенството, на няколко метра под нивото на съвременните улици на нашата столица. На това място е сгушена част от нашата история, която заслужава вниманието на всеки. Уникалното в нея е, че тя се смята за най-старата запазена сграда в София и единствената римска постройка в града запазена от основите до покрива. Ако не знаете, че се намира точно там е напълно възможно да я пропуснете. Сякаш се е скрила от погледите на всички, но определено си заслужава да се посети.

Смята се, че Ротондата „Свети Георги“ е построена още през 4 век, по време на разцвета на тогавашния важен град на Балканите – Сердика. Тя е служела като резиденция на императорите Галерий, а по-късно и на Константин Велики. Предполага се, че е била част от по-голям археологически комплекс. Самото първоначално предназначение на сградата все още е предмет на много дебати и хипотези. Според Богдан Филов тя се е използвала като баня. Други предположения са, че е имала функцията на церемониална зала или мавзолей. Превърната е в църква два века след построяването си – през 6 век, при управлението на император Юстиниан Велики. Именно от този период се смята, че ротондата придобива името на светеца Свети Георги.

История на Ротондата „Свети Георги“
Снимка: Елена Исаева

За съжаление, както много други сгради у нас, след Освобождението Ротондата била напълно изоставена и занемарена. След смъртта на Александър Батенберг обаче, тя била пригодена като крипта и съхранявала телнните му останки до 1898 г., когато бил построен неговият мавзолей.

През 1915 г. Ротондата „Свети Георги“ била много внимателно почистена, съборени са и премахнати всички символи от времето, когато била превърната в джамия. След тези действия в църквата се разкриват няколко много интересни пласта изпълнени с различна живопис.

В Ротондата доста добре са се съхранили цели 5 слоя със стенописи. Най – общо те се делят на първи – античен; втори – 1-ви средновековен; трети – 2-ри средновековен; четвърти – 3-ти срдновековен и пети слой, който датира от края на 16 век, по времето, в което църквата е била преустроена в джамия.

В най-горната част на Ротондата, нейният купол е изобразен Христос Вседържател, който е обграден от четири летящи ангела и четиримата евангелисти.

История на Ротондата „Свети Георги“
Снимка: Елена Исаева

Ротондата „Свети Георги“ е най-древния християнски храм в София и определено една от най-красивите сгради. Тя е просто изумителна в архитектурно отношение. По своята същност ротондата представлява цилиндрична куполна постройка, която е построена върху квадратна основа. Сграда е широка малко над 9 метра, а височината ѝ достига до 14 метра. В средновековния християнски свят такъв тип постройка се е смятала за най-висшата в даден град или област. Тя винаги се е строяла като най-високата сграда сред висчки останали.

Ротондата е част от някогашният т.нар. Константинов квартал, който е бил част от древна Сердика. Предполага се, че съвсем близо до нея се е намирал и самият дворец на Константин Велики, който бил не по-малко впечатляващ от самата Ротонда.

Ротондата „Свети Георги“ е сред задължителните обекти за посещение по време на всяка туристическа обиколка на София. Тя работи всеки ден от 8 до 18 часа, като за посетители е отворена от 11 до 17 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин