Антична разходка из София - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Антична разходка из София
Автор: Елена Исаева

Нашата столица София се слави с изключително интересна и древна история. Сведения за първите обитатели в района на града има от ранния неолит – VI век пр. н. е. в Слатинското неолитно селище, а за античния център на града първите заселници са от бронзовата епоха или около II век пр. н. е., населявали района на днешната централна минерална баня.

По време на Римската империя градът достига голям разцвет и активно развива стопанска дейност извън пределите на тогавашния град, но разбира се оставащи днес в пределите на столицата ни. Изградени са добивни съоръжения за желязна руда на Витоша и за злато в Горубляне и Дървеница, а в квартал Гоце Делчев са построени тухларни.

Антична разходка из София
Снимка: Елена Исаева

 

Величието си града дължи на император Марк Улпий Траян, който през 106 г. обявява селището за град и го нарича Улпия – Сердика. Още през II век, Сердика е била водоснабдена, като Витошката вода е каптирана и е довеждана до пределите на града чрез керамичен водопровод, също така е била изградена и система за канализация на отпадните води. Монетарницата на града пък била създадена от император Марк Аврелий.

Сердика е била любима и на император Константин. Той е казвал за града, че това е неговият Рим. Императорът издава Миланския едикт, с който дава законно право на християните да строят свои храмове и с това се слага край на тяхното преследване. Константин Велики е и първият официално признат християнски римски император, а заедно с неговата майка Елена са почитани като светци от Източноправославната църква.

Останки от крепостната стена издигната от император Константи са открити в района Лъвов мост.

Антична разходка из София
Снимка: Елена Исаева

Сердика е сред крепостите на Балканите, укрепени при управлението на император Юстиниан Велики. По негово време е построена и запазената до днес базилика Света София. Раннохристиянската църква е един от най-старите и добре запазени архитектурни паметници на Балкасния полуостров. Посветена е на Божията премъдрост – едно от имената на младия Исус Христос. През втората половина на IX век, след покръстването на българите е ремонтирана, като от тогава приблизително е придобила съвременния си облик. От XIV век с името на храма се нарича и нашата столица.

Сградата на базиликата е включена като символ в герба на столицата, създаден от Харалмпи Тачев. А под нивото и се намира уникален музей, който е съхранил 18 – вековна история на древния римски град Сердика.

Античният културно – комуникационен комплекс Сердика е музей на открито, в който се намират артефакти открити през 2010 г. – 2012 г. при разкопки за строежа на софийското метро и част от историческия района на София, обявен за историко – архелогически резерват.

Антична разходка из София
Снимка: Елена Исаева

Ротондата Свети Георги е част от голям археологически комплекс. Интересно е, че зад апсидата ( мястото на олтара) се намират част от стара римска улица със запазена канализация, основите на голяма трикорабна базилика, както и част от по-малки сгради. Една от сградите има римска отоплителна инсталация.

Ротондата е може би една от най-красивите сгради на в Константиновия квартала на Сердика – Средец, където е бил дворецът на император Константин, а по-късно и на севастократор Калоян. Датира от III – IV век.

„ Расте, но не старее“ и днес е предпочитана дестинация за хиляди чуждестранни туристи – това е нашата столица – древна и богата на история и природни ресурси.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин