10 литературни паметника в София, които да посетите - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 литературни паметника в София, които да посетите
Автор: Елена Исаева

Литературата е онази част от живота, или поне от този на читателите, която е изпълнена с приказна магия. Четейки книга се пренасяме в един различен свят, далеч от рутина, проблеми и заобикалящия ни свят. Зад тази книжна магия обаче, често забравяме, че се крие някой автор, положил огромно усилия, труд и много безсънни нощи за да напише своя роман, който държим в ръцете си. Всеки автор заслужава похвала за своето творение, независимо дали на нас ни харесва или не.

Едно от признанията, които удостояват писателите с вечна слава е направата на техни паметници и бюстове. В София например те не са никак малко, но аз ще ви запозная с 10 от тях, с надеждата да ви стане интересно и сами да потърсите останалите, а и ако имате време – да ги разгледате със собствените си очи.

10 литературни паметника в София, които да посетите
Снимка: Елена Исаева

Иван Вазов – няма българин, който да не е чувал за този велик писател, оставил след себе си не един или два шедьовъра. Негов паметник може да намерите на спирката на тролей 9 на улица Г. С. Раковски (спирката на Александър Невски).

10 литературни паметника в София, които да посетите
Снимка: Елена Исаева

Алеко Константинов – може и да не сте му обърнали внимание, но паметник на Щастливеца има на емблематичната пешеходна улица Витошка, към самия ѝ край от към НДК. Открит е през 2016 г.

Христо Ботев – бюст на този велик български революционер се намира на едноименния булевард Христо Ботев, на кръстовището с булевард Стамболийски.

Пейо Яворов – „Две хубави очи“ гледат от двора на къщата-музей на Яворов, която препоръчвам да посетите и да научите малко повече за живота и творчеството на този уникален и любим мой български писател. Тя се намира на улица Г. С. Раковски 136.

10 литературни паметника в София, които да посетите
Снимка: Елена Исаева

Кирил и Методий – паметник, който предполагам всеки е виждал. Братята красят градинката пред входа на Национална библиотека в София, която носи и тяхното име.

Паисий Хилендарски – авторът на История славянобългарска може да видите близо до църквата Александър Невски, от страната на улица Московска.

Славейкови – емблематичният паметник на площад Славейков, на който дори може да поседнете и да се снимате с тези велики творци.

Йордан Радичков – създателят на уникалната творба от всяко детство „Ние, врабчетата“, може да видите в близост до Националната художествена галерия.

Димитър Талев – няма как да пропусна авторът на една от любимите книги на поколения българи – „Железният светилник“. Паметник, тип бюст на писателя може да видите в Борисовата градина.

Симеон Радев – може би не толкова изавестен за повечето читатели, но все пак важен писател в българската литература. Негов паметник беше открит преди няколко години отстрани на НДК, близо до моста на влюбените.

В София това не са единствените паметници свързани с литературата, но определено са едни от най-известните. Разходете се из прекрасната ни столица и намерете още такива, сигурна съм, че ще останете приятно изненадани как от всякъде дебне българската литература и история.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин