Най-красивите сгради в София – 1 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите сгради в София – 1 част
Автор: Елена Исаева

София е уникална със своите интересни сгради, красиви паркове и богата история. На територията на столицата се намират някои от най-красивите сгради в България и определено има защо. Те впечатляват с архитектура, мащаби и интересни исторически факти.

Почти всички могат да се обиколят с по-дълъг пешеходен тур, който е за предпочитане, защото само така ще може да се насладите на истинската им красота и величие.

Най-красивите сгради в София – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Катедралният храм „Александър Невски" – няма как да не започнем класацията с тази уникална църква, която освен най-голямата у нас е и най-голяма на Балканите. Тя впечатлява с интересна архитектура и мащаби. Интересен факт е, че най-голямата камбана на църквата тежи 12 тона и се чува на цели 30 км разстояние. Друго любопитно нещо е, че мозаечната икона на патрона на църквата стои точно на 30 метра от земята. Отвътре е не по-малко впечатляваща със своите стенописи, икони, полиели и мозайки. Това е свято място за всички българи и е най-посещаваният обект в София. Често е сборен пунк за много групи, които тръгват на туристическа обиколка из стара София.

Най-красивите сгради в София – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Народен театър „Иван Вазов“ – още една емблематична сграда за София. Това е любимо място на софиянци и определено има защо. Към театъра има красив парк и голям фонтан, които са чудесни за снимане и разходка. Официалното му откриване се е състояло на 3 януари 1907 г. Тук са играни множество известни постановки през годините като „Хъшове“, „Ах, този джаз“ и други.

Най-красивите сгради в София – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – безспорно сградата на ректората, която се намира на бул. Цар Освободител 15 е най-красивата университетска сграда не само в София и България, а може би дори на целия Балкански полусотров. Тя е създадена благодарение на щедро дарение от братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят двете страни на стълбището на централния вход. В университета има и 3 музея, както и книжарници и дори издателство.

Най-красивите сгради в София – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Руската църква „Свети Николай“ – намира св съвсем близо до катедралата „Александър Невски“, точно срещу Военния клуб и е още едно от архитектурните бижута на София. До нея има красива градинка, в която често се засаждат различни цветя, които образуват някаква форма. Строежът на църквата започва през 19 век, а официално е осветена през 1914 г. Централният купол на църквата е висок цели 19 метра, а камбаните са дарение от руския цар Николай II.

Най-красивите сгради в София – 1 част
Снимка: Елена Исаева

 

Ротондата „Свети Георги“ – скрита от погледите на минувачите, сред сградите на президенството се намира най-старат сграда в София – Ротондата. Тя е бил част от някогашния Константинов квартал в древна Сердика. Ротондата е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики. В нея се разкриват няколко пласта със живопис и стенописи, а имено 5 на брой, които са от различни епохи. Първите проучвания на ротондата са направени от професор Богдан Филов през 1915 г.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин