5 интересни забележителности, които може да посетите в София - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни забележителности, които може да посетите в София
Автор: Елена Исаева

През последните няколко години София се превръща в една красива европейска столица. Тя има богата история и множество интересни места, които си заслужава да бъдат посетени.

 

Често обаче се случва дори софиянци да не са посетили повечето туристически обекти. В тази статия ще ви предложа 5 интересни места в столицата, за които дори някои софиянци не подозират. Ако искате да прекарате един различен ден в София, непременно ги вижте с очите си за какво става въпрос.

  1. Статуята на суетата – да, правилно прочетохте – суета! Това странно произведение на изкуството, ако мога така да го нарека, се намира на улица „Братя Миладинови“ 26 и много прилича на известната статуя на свободата в Ню Йорк. Какво обаче е интересното тук? Софийската „суетна“ статуя е изработена от 16 чувала пластмасови отпадъци, вместо факел на мира, държи мобилен телефон, с който си прави селфи, а в лявата си ръка има каталог с намаления на т.нар. Черен петък. Тази меко казано, нестандартна скулптура е дело на Любомир Мишонов. Целта му била да покаже на хората как постоянно в ежедневието си използват всякакви ненужни боклуци и това в една или друга степен ни превръща в консуматорско общество. 

    5 интересни забележителности, които може да посетите в София
  1. Улица Малко Търново – това е най-късата улица в столицата ни. Дължината ѝ е едва 60 метра, като тя свързва булевард Дондуков и района на градската градина. Уличката е изцяло пешеходна, като има и няколко интересни арт заведения. През средновековието се е казвала улица „Часовникова“, защото по това време тук се е намирал единственият часовник в София.

    5 интересни забележителности, които може да посетите в София
  1. Червеният апартамент – тази „забележителност“ се намира на улица „Цар Асен, като билети се купуват от улица „Денкоглу“ 24. Това е може би най-малкият музей в София. Но какво точно може да видите в него? Тук прилича на капсула на времето, сякаш сте се озовали през 80те години на миналия век. Апартаментът има всичко „типично“ за онова време. Тези от вас, които са били в съзнателна възраст тогава, най-вероятно ще изпитат известна доза носталгия. За по-младите пък би било интересно да видят какъв е бил животът ни без модерни технологии, интернет и други съвременни пособия.

  1. Спирка Улица „Вишнева“ – едва ли това място може да се класифицира като забележителност, но определено е най-красивата трамвайна спирка в София. Намира се близо до Семинарията и Химическият факултет. Ако желаете да стигнете до нея може да се повозите на трамвайна линия номер 10. В някои архиви дори пише, че Цар Борис IIIе използвал постройката като ловна хижа.

    5 интересни забележителности, които може да посетите в София
    Снимка: Sofia in details
  1. Астрономическата обсерватория към Софийския университет – сградата на обсерваторията се намира в Борисовата градина. Големият купол е на повече от 120 години. Построена през далечната 1897 г. Интересното тук е първият телескоп с постоянен фундамент в България. Мястото е малко мистериозно, има своя чар и разбира се носи много нови знания. Ако сте любител на астрономията, подредбата на звездите и планетите, то непременно посетете това емблематично късче от софийската история. Ще научите много нови неща, а пък някои ще си припомните от училище и часовете по физика. В обсерваторията често идват групи от ученици или студенти по физика.

    5 интересни забележителности, които може да посетите в София

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин