Литературна разходка из София - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Литературна разходка из София
Автор: Елена Исаева

Книгите са единствената преносима форма на магия.“ Колко красив и правилен цитат. Четейки книги се пренасяме в други светове, активират се центровете в мозъка, които са отговорни за въображението ни. Обогатяваме речника си, научаваме нещо ново и влизаме в друго измерение, където поне за миг, траещ 300 или 400 страници, нашите собствени проблеми изглеждат незначителни.

В София е пълно с литературни забележителности. Всеки любител на книгите поне веднъж се е разхождал по тези места. Има множество библиотеки, паметници на писатели и дори малка читалня, в която безплатно може да взимате книги за вкъщи.

Тази спретната стъклена сграда се намира в градинката на Народния театър и за малката си територия има богат избор от книги на различна тематика. Всеки, който идва да си вземе книга за четене трябва да знае, че читалнята се издържа от дарения, но не на пари, а на книги. Всяко дарение се разпределя между различни училища, читалища и библиотеки в България, като част от книгите остават там, за тези, които желаят да си вземат. 

Литературна разходка из София
Снимка: Елена Исаева

Друго добре известно литературно място е разбира се Националната библиотека „ Кирил и Методий“. Тя се намира до Софийският университет и освен, че е най-голямата такава в София, тя е и най-голямата в България. Сградата е изключително красива, а в градинката пред нея има паметник на двамата братя. Всяка година на 24 май тук се чества денят на писмената култура с различни песни, рецитали и ритуално поднасяне на цветя в чест на Кирил и Методий. Библиотеката официално се основана на 17 юни 1879 г. по идея на Марин Дринов.

Литературна разходка из София
Снимка: Елена Исаева

Най-известните паметници на писатели в столицата ни са този на братя Славейкови, седнали на пейка, на площад „Славейков“, който е и кръстен на тях. Паметник на Иван Вазов пък има близо до катедралата „Александър Невски“, на спирката на тролей 9. Той е издигнат от Иван Блажев още през 50-те години на миналия век. Авторът пък на „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“, Алеко Константивнов“, гордо се е подпрял на един стълб на известната търговска улица „Витошка“. Статуята на известният писател е направена изцяло от бронз и е с височина 2 метра.

Над нея има табелка с имената на знакови за Алеко Константинов градове – Свищов, Чикаго, Будапеща и Виена. Паметникът е открит през 2016 г., като „Щастливеца“ гледа замечтано към софийската планина Витоша, където има не само хижа на негово име, но и ски писта. Тази чест му е отдадена, защото именно той дава началото на организираните туристически походи у нас, с един такъв до Черни връх.

Литературна разходка из София
Снимка: Елена Исаева
 

В София може да посетите още много библиотеки като Столична, която се намира на площад „Славейков“, къщата – музей с паметника на Пейо Яворов и много други подобни литературни забележителности. Няколко пъти в годината Читалнята пред Народния театър „Иван Вазов“ прави литературни разходки из София, като освен по споменатите места, се ходи на още много такива, в рамките на 2-3 часа. На тях представител на читалнята разказва интересни неща не само за самия паметник или сграда, но и любопитни факти за живота на писателите.

Литературна разходка из София
Снимка: Елена Исаева

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин