Разходка близо до София – Будистката ступа, село Плана - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка близо до София – Будистката ступа, село Плана
Автор: Елена Исаева
Разходка близо до София – Будистката ступа, село Плана
Снимка: СтупаСофия

Във време на пандемия и ограничения в световен мащаб, не е лесно и дори не е желателно да се пътува извън страната или на места, на които има струпване на много хора. И все пак, всеки един от нас има нужда от малко разнообразие, от чист въздух и положителни емоции.

 

В крайна сметка животът трябва да продължи и тоталната изолация не влияе добре на никого. Затова, в тази статия ви предлагам едно съвсем малко, но необикновено място за посещение, от което ще си тръгнете по-спокойни и заредени с оптимизъм и щастие.

Това чудесно място, за което говоря е прекрасна идея за посещение през почивните дни е село Плана, което се намира съвсем близо до София – на около 30 минути път с кола. До него се стига много лесно – излизайки от столицата карате по Самоковско шосе, подминавате селата Бистрица и Железница и след това ще видите табелка и отбивка за село Плана. След това много лесно и бързо ще се ориентирате. Стигате до един голям паркинг, на който може да оставите своя автомобил.

Разходка близо до София – Будистката ступа, село Плана
Снимка: СтупаСофия

Някой може да се запита какво толкова интересно има там? Защо ми е да ходя в това село? Освен красивата природа, планинските гледки и по-чистият въздух, село Плана предлага и още една доста интересна забележителност – будистка ступа.

Както знаем, будизмът е четвъртата религия в света по брой последователи, някои хора дори казват, че това е повече философия, от колкото религия. Повечето последователи дори на самия Буда са възприемали будизма като учение, като начин на живот. Винаги са гледали философски на света и случващото се в него, и са смятали, че за всичко си има причина.

В България също има не малко последователи на будизма и за това през 2015 година се появява тази ступа, която е и един от 700-те будистки центъра по света. Тя е построена от последователите на „Диамантения път на будизма в България“. Дори да не сте последователи на Буда, това е едно наистина енергийно място, на което може да медитирате или просто да си починете от забързаното ежедневие на големия град.

Разходка близо до София – Будистката ступа, село Плана
Снимка: СтупаСофия

Ступите са свещени будистки монументи, които олицетворяват момента на просвещение на Буда. Според източните религии, те олицетворяват съвършенната хармония във Вселената. Будистите смятат, че ступите носят щастие и са заредени само с любов и положителна енергия. Тази при село Плана е единствената такава в България и определено си заслужава да се посети. Намира се на равно поле и от нея се откриват величествени гледки към три български планини – Рила, Витоша и Плана.

Друго будистко поверие е, че ступите защитават хората от природни бедствия. Смята се, че местата, на които са построени са свещени и не са случайно избрани. Стъпвайки на това място ще усетите тази позитивна енергия, за която споменах по-нагоре.

Не забравайте, че освен да пазим природата, трябва да пазим себе си и околните. Посещавайки този, а и други обекти, спазвайте всички мерки за безопасност.

И все пак да погледнем по-философски на нещата, чисто по будистки, мислете позитивно, бъдете щастливи и знайте, че и това ще мине.

Разходка близо до София – Будистката ступа, село Плана
Снимка: СтупаСофия

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин