История за възход и разруха – Билинският манастир - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История за възход и разруха – Билинският манастир

В един необичайно топъл септемврийски ден се отправихме в района на град Брезник, за да се разходим сред  извивките на Краището и да разгледаме Билинския манастир „Св. Архангел Михаил“.

За светата обител бях чела, че дълги години е била безстопанствена, че безценните ѝ стенописи се рушат, но в момента се реставрират и че общината възнамерява да облагороди района, за да привлича туристи.  Така че реших да побързам да разгледам това дивно местенце, пропито с духовност и покой, преди и то да бъде обезличено от хорска суета и амбиции.

Историята на Билинския манастир

Преди близо хиляда години край днешното село Билинци били поставени основите на манастир от някой си болярин Милутин. Към 14-и век тук вече се разпростирал голям манастирски комплекс, състоящ се от църква, жилищни сгради, стопански постройки и отбранителна кула. За това свидетелстват археологически останки в двора на манастира. В наши дни само църквата е оцеляла, всичко останало е рухнало.

60080

А иначе първите писмени сведения за съществуването на Билинския манастир са от 16-и в.,  когато към него е действало килийно училище. В продължение на почти 3 века тук се обучавали деца на четмо и писмо, а обителта била водещ просветен център в района, като монасите поддържали контакти с манастири от Русия и Атон.

60077

Както при повечето ни храмове, ценното в Билинския манастир не е архитектурата, а стенописите. Те са изключително живи и въздействащи. Повечето датират от 16-и и 17-и век и изобразяват светци и библейски сцени.

Предполага се, че в обителта е отсядал Васил Левски. Преди години в нея било запазено расото на Дякона, както и предмети на монасите, но всичко е заграбено. „Свети Архангел Михаил“ за последно е обновен през 1855 г. , след което бавно започва да запада. Светата обител е изоставена окончателно през 70-те години на 20-ти век, като в даден момент църквичката ѝ била превърната в обор за овце…

60079

Скандалът и какво се случи след това

Преди 7-8 години в полуразрушения манастир без ток и вода се заселил монах с две млади жени, решили да посветят живота си на молитви и богоугодни дела. Те спали в рухналите постройки, осветявали се със свещи, вода черпели от близката рекичка, а с какво се хранили – не е ясно. В селото се шушукало, че монахът се разхождал напред-назад с метал-детектор. Вероятно в търсене на съкровище или някакво имане в района.

60081

Междувременно и обитателките на рушащия се манастир не се помайвали. Водени от въображение и творчески импулси, жениците запретнали ръкави и се захванали да „реставрират“ безценните стенописи. Така под четката им изплувал фантастичен свят, населен със светци, кой от кого по-неразпознаваем и странен. Наслоените върху оригиналните фрески картини наподобявали илюстрации на детска приказка.

60083

Веднъж случайни туристи попаднали в църквата и хубаво нащракали с фотоапаратите си нестандартните творения, след което ги изпратили на Регионалния исторически музей в Перник. Последвал скандал, проверки, изгонване на обитателите и окончателното обезлюдяване на манастира.

Хората от Билинци се възмущават, че на практика през последните 30 години манастирът, който е под юрисдикцията на Светия синод, е бил оставен да се руши. При това не само от природните стихии, а най-вече от безхаберие и недобросъвестни стопани.

60078

В момента за Билинския манастир, или по-точно за оцелялата му църква, отговаря лично игуменът на съседния Църногорски манастир. Той държи ключа от църквата и наглежда ремонтните работи. Да, защото от лятото на 2017, със средства от европроект,  започна ремонт. Той ще приключи през 2019 г. , когато църквата ще отвори врати за посетители.

60084

Как да стигнете до Билинския манастир

Билинският манастир се намира край село Билинци на 66 км. от София. След като отминете град Брезник и влезете в с. Билинци паркирайте колата на края на селото.  Манастирът е разположен в живописна местност на около 25 мин. пеш от най-крайните къщи на Билинци. До него се стига по удобен черен път.

***

60082

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от Венета Николова, автор на блога "Пътешествия без край". Разгледайте го, за да откриете още любопитни местенца за следващото ви приключение!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин