Село Борово - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Борово - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Село Борово - забележителности за един уикенд
Снимка: Bregje Tijma/mapio.net

На 1000 м. надморска височина, в Преспанския дял на Родопите, се намира чудното село Борово! Вероятно сте минавало покрай него при посещението си на Кръстова гора. То обаче заслужава специално внимание.

Според археологическите разкопки село Борово е населявано през 5-4 век пр.Хр. За пръв път обаче името му се споменава през 1083 г. в писмени устави от византийския военачалник Григорий Бакуриани, отнасящи се до монашеската общност в Бачковския манастир. До средата на 17 век, макар и под османска власт, християнството тук изживява подем – строят се църкви и параклиси, развива се просветна дейност, поддържат се традициите. 

Днес в селото живеят не повече от 90 души, но потокът от любопитни очи не стихва. Още при първата си среща със село Борово ще забележите колко голямо значение отдават местните на вярата. На най-високата точка над селото, като закрилник се извисява параклисът - „Възнесение Господне“. Мястото за градежа му през 2006 г. не е избрано случайно, то е тачено още от древни времена. Съграден е с вярата, труда и личните средства на местното население. Ако ще посещавате Кръстова гора, нека пътят на поклонението ви започне именно от тази църква.

Село Борово - забележителности за един уикенд
Снимка: RebelAct

Кръстова гора

Ако пък искате да разгледате и нещо друго в района - Борово има какво да предложи и на вас. Близо до селото се намират: ловният резерват „Кормисош“ и най-големият биосферен резерват в Родопите "Червената стена". Над село Борово пък се извисяват розово-кафявите скални масиви на Орелова скала и Карлуковския камък. Препоръчваме ви да ги посетите при залез слънце. 

Ето и още няколко забележителности в района:

Екопътека Пътят на Сърцето

Екопътека Пътят на Сърцето се намира до село Борово. Тя се състои от три самостоятелни похода: Походът на Усмивката, Походът на Вярата и Походът на Светлината. Изходната точка на пътеката е в центъра не селото - черквата Рождество Богородично. Трите маршрута минават през красиви и интересни културно-исторически и природни обекти в района като: скални тераси с красиви гледки, скални игли, тракийски светилища, чешми и места за почивка, като така свързват повечето от действащите параклиси около селото. Екопътеката е и чудесно място за наблюдение на редки и ценни животински и растителни видове. Продължителността на маршрутите е средно около 2-3 часа.

Скален мост Шапран дупка (Ер кюприя) 

Природна забележителност се намира встрани от пътя за Кръстова гора, в близост до Белица. Река Белишка е прокопала твърдата скала и си е проправила път надолу, сътворявайки уникален процеп. Наблизо се намира и старото село Хамбар дере, където са снимани някои сцени от филма "Време разделно". 

Село Борово - забележителности за един уикенд

Водопад Гюмберджията

Той се намира на няколко метра след село Белица. Ако проследявате притока, който се влива в река Белишка, продължавате по черния път и ще стигнете до водопада. В жегите може да се топнете във водата под него и да се насладите на очарованието му.

Караджов камък

Това е един от най-впечатляващите скални феномени. Разположен е близо до село Мостово и представлява скално плато на около 1450 м надморска височина, в чиито отвесни стени в естествен тесен улей е застинал огромен камък Траките са смятали мястото за свято и са изградили светилище за почитане на мъртвите. Караджов камък, Кръстова гора и Белинташ създават един своеобразен триъгълник - символ на единството на небето, земята и невидимия, духовен свят.

Белинташ

Белинташ е известен още и с имената Беланташ или Белънташ. Съществуват предположения, че това е култов обект на траките, датиращ от 5 век пр.Хр. В превод от турски името му означава Белият камък. Представлява скалисто плато, носещо следи от човешка дейност. На дължина скалната площадка достига 300 метра, с надморска височина над 1200 метра. Има теории, че тук е съществувало древно тракийско светилище, посветено на бог Сабазий, изградено от тракийското племе беси. В най-високата част на скалата са издълбани кръгли отвори, ниши, улеи и стъпала, които според някои изследователи образуват карта на звездното небе. По път за платото ще видите вековно буково дърво, наречено Старецът. 

Бачковски манастир 

Не пропускайте да го посетите, докато сте в района. Бачковският манастир Света Богородица е вторият по големина манастир в България, след Рилския. Той се намира в село Бачково, на 7 км от Асеновград. Основан е през 1083 г. Днес Бачковският манастир, стените и иконите му разказват вековна история, а най-голямото му богатство е чудодейната икона на Богородица. Тя е подарена на манастира през 13 век. Всяка година на втория ден от Великден монасите я поставят на старото ѝ място, отслужват молебен, а хора от цяла България идват да я докоснат, вярвайки че тя лекува различни болести.

Село Борово - забележителности за един уикенд
Снимка: Ramón/Flickr

Бачковски водопад

Близо до манастира се намира и Бачковският водопад. Образуван е от карстов разлом. Височината му е около 10 м. Има много разклонения и ръкави. До него може да стигнете за около 15-20 мин. ходене пеш, като начална точка е самият манастир. Местността е подходяща за пикник. Има множество маси за отдих и пейки.

Полезна информация:

Село Борово се намира на 6 км. от общинския град Лъки, на около 50 км от областния град Пловдив, на около 40 км от Бачковския манастир, на около 15 км от Белица и Семково и на около 160 км. от столицата София

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин