Мистериозните канадски Димящи хълмове - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мистериозните канадски Димящи хълмове
Автор: Peika.bg
Мистериозните канадски Димящи хълмове

През 1850 г. британският офицер капитан Робърт Макклър е изпратен на експедиция към Арктическия кръг, за да намери изгубената експедиция на сър Джон Франклин, която е изчезнала 5 години по-рано.

Опитът на Макклър е вторият неуспешен в тази насока, а след него още няколко подобни мисии се провалят в търсенето на 129 души от екипажа на Франклин.

Корабът „Инвестигейтър“ с екипа на Макклър отплава на север в Тихия океан и навлиза в Арктическия през Беринговия проток, а после отпътува покрай нос Бароу в Аляска, за да се срещне с друга британска експедиция.

38463

Когато корабът на Макклър наближава устието на река Хортън, близо до нос Батхърст, той вижда дим в далечината и започва да се надява, че това са лагерни огньове на Франклин.

Изпратените от него хора обаче се върнали с парче димяща скала, която е прогорила паулбата. Макклър е предполагал, че скалата е вулканична, но истина е била друга. Местните планини съдържат големи залежи на серни лигнити, които се възпламеняват от нищото, когато хълмовете ерозират и минералните жилки са изложени на кислород. Изпаренията им съдържат серен диоксид, сярна киселина и пара.

 38465

Всичко това означава, че Димящите хълмове горят от векове и най-вероятно ще продължат още векове.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин