Историята на една от най-известните френски крепости Фор Бояр - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на една от най-известните френски крепости Фор Бояр
Автор: Peika.bg
Историята на една от най-известните френски крепости Фор Бояр

Крепостта Фор Бояр е разположена в средата на протоците Антьош и първоначално е била проектирана да бъде гарант за сигурността на департамента Шарант и пристанището на Рошфор във Франция.

Повода за построяването и бил, че армията и артилерията в района не успяват да покриват цялата зона със своите относително ограничени ресурси през XVII в. Изграждането на сградата в морето е завършена по един изключителен начин и e с впечатляващи размери – дължина от 67 м, ширина от 30 м и височина от 20 м. Строежът обаче се осъществява след безкрайно много преодолени трудности и предизвикателства.

Идеята за Форт Бояр и изграждането на база за френската армия се заражда още по времето на Луи XIV. Осъществяването на проекта обаче започва близо 150 години по-късно – по време на управлението на Наполеон Бонапарт.

Историята на една от най-известните френски крепости Фор Бояр

След много работа, идеи, противопоставяне и прекъсвания, Фор Бояр е завършен през 1858 г. В укреплението е имало достатъчно пространство да има постоянен гарнизон от 250 души, както и огромни запази от оръжия.

След 1871 г. крепостта е използвана като военен затвор за кратък период от време, но в началото на ХХ в. Фор Бояр е напълно изоставена. С течение на времето крепостта бавно започна да се разпада и руши в морето, тъй като няма институция, която да го поддържа. През 1950 г. крепостта Форт Бояр отново е обявена за сграда, след като този ѝ статут бива отнет малко по-рано.

Едва през 1967 г. Форт Бояр открива новата си цел като известно и често използвано място за заснемане на филмови и телевизионни продукции. От 90-те години на миналия век обаче Форт Бояр печели своята международно слава. Тук са заснети множество френски и международни версии (включително българска) на телевизионната приключенската телевизионна игра „Фор Бояр“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин