Историята на най-известния квартал за сексуални удоволствия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на най-известния квартал за сексуални удоволствия
Автор: Peika.bg
Историята на най-известния квартал за сексуални удоволствия

Няма как да не сте чували за квартала на Червените фенери в Амстердам

Това се явява не само най-известната легална зона за платена любов в света, но и една от главните туристически атракции на холандската столица.

През XV и XVI в. Амстердам започва да развива преносна търговия с останалата част на Европа и света, което се оказва перфектната възможност за утвърждаването на проституцията като успешен занаят.

Зажаднелите за ласки и забогатели след дългите пътувания моряци все по-силно привличат вниманието на жените с лоша репутация. Така за кратко време луксозните публични домове, ръководени от амбициозни дами (обикновено бивши жрици на любовта) изникват все по-близо до пристанището. Така до края на XVII в. Амстердам вече става известен със своите „къщи на удоволствията“.



Отрасълът е дотолкова проспериращ, че устоява дори на натиска на църквата и градските управници, и получава разрешение за практикуване, стига да е извън обществения поглед. Той устоява и на още един сериозен опит за законова забрана в началото на XX в., но се пренася изключително в частните домове на труженичките, които пък стават по-изобретателни в привличането на потенциални клиенти.

Оставяйки малка пролука между червените завеси на стаите, гледащи към улиците, дамите подканят мъжете с леко, но предизвикателно потропване по прозорците. С навлизането на по-либералния мироглед сред европейското общество през 60-те и 70-те години на XX в., завесите започват да разкриват все повече от вътрешността на частните квартири за сексуални удоволствия и в един момент изчезват напълно – точно както ще го намерите и днес, ако посетите Амстердам



През 2000 г. проституцията в Холандия е официално легализирана, а кварталът на Червените фенери е една от основните причини холандската столица да е сред топ дестинациите за милиони туристи ежегодно. 

Самите „любовни квартири“ са подредени по мрежата от тесни улички, от двете страни на канала. Представляват около 300 малки едностайни кабини, отдавани под наем на жриците на любовта, които танцуват и привличат погледите на минувачи от витринитеЧервен фенер над вратата показва кои са на разположение, а загасената светлина и спуснатите завеси – че мястото в момента е заето.

Със сигурност трябва да ви предупредим да не снимате – по неписано правило, фотографирането на витрините и жените зад тях е забранено. Дори има хора, които тихомълком следят за това и раздават улично правосъдие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин