Из кварталите на Лисабон (пътепис) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Да се отдели един цял ден на Санта Мария де Белейн е задължително, но не и напълно задоволително!

Придвижването от квартал Anjos, където се намира квартирата ни, до избраната за деня част на града, отнема малко повече от 30 минути – първо пътуваме със зелената линия на метрото (Linha Verde) до гара Cais do Sodré, а след това се качваме на влака в посока Кашкайш (Linha de Cascais), чиято трета спирка е именно Белейн. И за двата вида транспорт важат картите Viva Viagem, които сме закупили още от първия ден в Лисабон, и зареждаме с по 5-10 евро няколко пъти до края на ваканцията.

Разстоянието от спирката до Паметника на Откритията е малко над километър – живописна отсечка по брега на спокойната и равна река Тежу с изглед към моста „25-ти април“ (Ponte 25 de Abril) и статуята на Христос в Алмада (Santuário Nacional de Cristo Rei), която е точно от другата страна на реката.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Сутрин е, а слънцето вече е високо и разточително пилее лъчите си, които блестят по водата и по корпусите на стотиците бели лодки в пристанището Marina de Belém. Зад тях, също толкова бял, се издига 56-метровия Паметник на Откритията, увековечил 32 португалски откриватели на 15-и и 16-и век, между които Вашку да Гама и Фернандо Магелан. Нос на кораб от варовик, понесъл онези дръзки мъже и жени, отплавали към непознатото, точно от това място, където са застинали сега. Паметникът е издигнат през 1940 г., но е изцяло реставриран и официално открит през 1960 г. Смята се, че самото му реализиране е част от пропагнадата, провеждана по време на режима на Антониу де Оливейра Салазар.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Музайката под краката ни изобразява пътищата на великите мореплаватели. Ние решаваме до пропуснем изкачването с асансьор до панорамната площадка и продължаваме да се движим по брега на реката към следващото малко пристанище Doca do Bom Sucesso. По пътя се натъкваме на няколко интересни гледки: червения фар Belém, скулптурите и инсталациите около близкия Музей на популярното изкуство Museu de Arte Popular и малкият самолет, поставен в чест на пионерите на португалската авиация Артур де Сакадура Кабрал и Гаго Каутиньо. През 1922 г. те извършват първия полет над южния Атлантик между Лисабон и Рио де Жанейро – Monumento a Sacadura Cabral e Gago Cautinho.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Белемска кула

След няколко минути стигаме и до нея – Белемска кула. Площадът гъмжи от хора, а все нови и нови прииждат от туристическите автобуси и всички те са устремени към тесния дървен мост, свързващ камък с камъка. Веднага ни става ясно, че сме подценили ситуацията с това колко рано е трябвало да излезем от квартирата, за да не пристигнем заедно с организираните групи, но c’est la vie. И именно защото е такъв, решаваме, че ще погледаме кулата не отвътре, ами отвън, и то от сенчестата тераса на близката сладкарница Confeitaria Nacional Belém, основана през 1829 година, с чаша кафе и лимонов сладкиш.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

И все пак кулата е визитната картичка на Белем, така че след кафе паузата се връщаме обратно при нея, за да я разгледаме от всички страни. Опашката отпред сякаш е константна, за разлика от жегата, ставаща все по-настоятелна. Белемската кула е построена по поръчение на крал Мануел I, между 1514 и 1520 г., като част от защитните укрепления, които трябва да пазят северния бряг на Тежу от нападенията на холандски и английски пирати. Всъщност първоначално кулата се намира върху малък остров насред реката, но голямото земетресение от 1755 г. повлиява на нейното течение и днес укреплението е долепено до брега. Франсишку де Аруда е главният архитект, а творбата му, издигната в чест на експедицията на Вашку да Гама, се превръща в един от най-изящните примери на стила Мануелин

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Културният център на Белем 

Пресичаме сенчестия парк пред кулата, който е пълен с продавачи на какво ли не, и се насочваме към един от надлезите, за да пресечем широкия булевард Av. Brasília. От другата страна, успоредно на него, е булевард Av. da Índia, който привлича вниманието ни с цветните сгради, някога фабрики, днес превърнати в галерии и музеи: Galeria Avenida da ÍndiaGCKarnart и Centro de Arqueologia de Lisboa.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Ние сме се насочили към културен център Centro Cultural de Belém, който отваря врати през 1993 г. Решението за построяването на огромния комплекс е взето още през 1988 г. като част от подготовката на Португалия да поеме президентството на ЕС през 1992 г. (все пак си нямат НДК) – с ясната идея обаче, че след като си изпълни административните функции, сградата ще служи за провеждане на конференции, изложби, концерти и всякакви културни мероприятия.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Минимализмът на зданието и дизайнът зад дебелите стени са все още в крак с времето, а шумът от големия булевард и тълпите туристи остава в миналото, веднага след като преминем външните стени. На долното ниво са разполжени магазини за произведения на изкуството, сувенири, дрехи, бижута и книги, а широко стълбище извежда към огромна площадка с модернистични скулптури.

Тук е входът за Музея на съвременното изкуство „Берардо“ – Museu Coleção Berardo, събрал колекцията на милионера Жозе Берардо. След кратко пазаруване на сувенири с лика на може би най-известния португалски поет Фернанду Песоа, влизаме вътре, за да потърсим ресторанта Este Oeste. Имаме късмет, че ни трябва маса за двама, защото заведението е препълнено, както просторната тераса отвън, така и двете вътрешни нива. Непринудена, но стилна атмосфера, безупречно обслужване и наистина невероятно вкусна храна на прилична цена – суши и ориз със зеленчуци по япоски, поляти, разбира се, с португалско вино. А от площадките се разкрива невероятна гледка както към брега на Тежу с вече изброените по-горе забележителности, така и към следващата цел за деня – манастирът.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Йеронимски манастир

За да стигнем до Йеронимския манастир, пресичаме парка Jardim da Praça do Império с красив фонтан в центъра и широки алеи около него, но липса на почти каквато и да е сянка. Успяваме да уцелим момент с по-малко посетители и бързо се сдобиваме с билети за манастирския комплекс, който заедно с Белемската кула е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Също като това на кулата, строителството на манастира започва при крал  Мануел I през 1501 г. (въпреки, че идеята е на принц Енрике Мореплавателя), но отнема почти 100 години. Това е причината мануелинския архитектурен стил да се смеси с готически, ренесансови и неокласически форми.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Манастирът оцелява по време на вече споменатото голямо земетресение през 1755 г., като само малка част от статуиите и елементите на фасадата са срутени. Португалските откриватели стоят в основата и на този архитектурен шедьовър, защото парите за сроителството идват от търговията с Индиите, а златото от Бразилия и африканските колонии. А златото е в изобилие в църквата Santa Maria, в която влизаме първо. Тук се намират кралските гробници, както и тези на мореплавателя Вашку да Гама и на поетите Луиш Ваш де Камойш и Фернанду Песоа.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Шест огромни колони поддържат свод от орнаменти, светлината е приглушена и е красиво, много красиво. Излизайки навън слънцето заслепява почти толкова, колкото и гледката към двора. В камъка са издялани знаци на масоните каменоделци-зидари, работили по строежа, но елементите са толкова многобройни и толкова разнообразни, че съзнателно се отказвам да ги търся. В тези моменти се опитвам да си представя кой и как създава подобна красота. Обикаляме коридорите горе, няколко пъти, след това слизаме долу и сядаме на една от каменните пейки. Спокойно мога да кажа, че манастирът е по-красив от всеки един от прекрасните замъци в Синтра. Скоро потокът от посетители осезаемо се засилва и решаваме, че това е моментът да продължим нататък с разходката.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com
Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Национален дворец „Ажуда“

Следващата забележителност в програмата за деня е Националният дворец „Ажуда“, който въпреки, че е в района на Белейн, е на 1,6 км от манастира и то след изкачване по хълм. Знам, че трамвай 18, а най-вероятно и някой автобус, отива до там, но не ни се чака в жегата и решавам да попитам шофьора на едно от спрелите таксита дали ще ни закара до двореца въпреки разстоянието.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Удоволствието да стигнем за по-малко от 10 минути ни струва само 6 евро, а и така ни остава повече време за разглеждане преди дворецът да затвори. Спокойно мога да кажа, че това е най-спокойното място в Лисабон и околностите – посетителите се броят на пръсти, а може би просто улучваме такъв ден и час. Дворецът е построен в началото на 19-и век в неокласически стил, като служи за кралска резиденция от 1860 г. до края на монархията през 1910 г.

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Залите и апартаментите са обзаведени подобно на тези във всеки един голям европейски дворец – и тук не липсват кристалните полилеи, фламандските гоблени, позлатените мебели, порцеланът, фреските по таваните и всички останали произведения на изкуството. Най-старите от тях датират от 14-и век, а най-новите са съвременни картини, изобразяващи домашни животни на фона на различни зали от двореца. 

Из кварталите на Лисабон (пътепис)
Снимка: itinerariumvitae.com

Полезна информация:

Паметникът на Откритията (Padrão dos Descobrimentos)
Работно време: 10:00 – 18:00 часа от октомври до февруари 
10:00 – 19:00 часа от март до септемвривсеки ден без понеделниците през зимния сезон, вход 5 евро с възможност за комбинирани билети) 

Белемската кула (Torre de Belém)
Работно време: 10:00 – 17:30 часа октомври до май 
10:00 – 18:30 часа май до септември, почивен ден понеделник,
Вход 6 евро с възможност за комбинирани билети, безплатен всяка първа неделя в месеца от 10:00 до 14:00 часа)

Сладкарница Confeitaria Nacional Belém
Работно време: 09:00 – 19:00 часа всеки ден

Културен център Centro Cultural de Belém 
Работно време 08:00 – 20:00 часа, от понеделник до петък
10:00 – 18:00 часа през уикенда и в празнични дни

Музея на съвременното изкуство „Берардо“ (Museu Coleção Berardo)
Работно време: 10:00 – 19:00 часа всеки ден
Вход 5 евро, безплатен в събота

Йеронимски манастир (Mosteiro dos Jerónimos)
Работно време: всеки ден от 10:00 до 17:30 часа, от октомври до май
от 10:00 до 18:30 часа, от май до септември
Вход 10 евро с възможност за комбинирани билети

Националният дворец „Ажуда“ (Palácio Nacional da Ajuda)
Работно време: от 10:00 – 18:00 часа, от четвъртък до вторник
Вход 5 евро с възможност за комбинирани билети

***

Текст и снимки: Деница Стоянова и нейния прекрасен блог за пътешествия Itinerariumvitae.com

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин