Из старите смолянски къщи - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из старите смолянски къщи
Автор: Иван Чорбаджийски

Да откриете старите смолянски къщи само с питане се оказва доста по-трудно отколкото бихте предположили. Няколко служители на бензиностанцията се споглеждат в недоумение и ни прехвърлят от колега на колега, докато накрая не спира да зареди един полицай. Той ни насочва към улица „Ласло Наги“ и ни предупреждава да не очакваме кой знае какво – 3-4 къщи.

3-4 къщи, ама ти пълнят душата. Гледаме и си мислим – и в миналото са строили къщи като прогимназии, на които като им застанеш в подножието, се чувстваш малък като топлийка. Нищо чудно сегашните палати, които се издигат по курортите, след няколко поколения да са обявени за музеи и нашите прапраправнуци да плащат входна такса да разгледат „характерна къща на заможен търговец от началото на 21-ви век“.

Стените на старите смолянски къщи са с редени камъни. Фасадите на еркерните горни етажи са белосани. А гредите са от тъмно дърво. Типични родопски къщи, каквито можете да видите и в Широка лъка. С типични стръмни улички и борчета в дворовете. Обявени за архитектурен резерват.

Името на махалата е Чешитска, ама не защото ще срещнете някакви чешити там. Даже е точно обратното – когато местните хора видят туристи с фотоапарати да се дивят на къщите, със сигурност ги мислят за... малко нещо особняци (или поне това говорят погледите им). А името на махалата идва от двамата братя абаджии Чешитеви, които са живеели в една от къщите - Братската Чешитева.

Бяхме прочели, че в една от къщите се намира музеят на Ласло Наги – унгарски преводач, благодарение на когото красотата на българските народни песни и поезия достига до унгарците в средата на миналия век. За да разгледате музея обаче, трябва да се обадите предварително в Историческия музей на телефон 0301/62727.

Дори и да не можете да влезете в къщите, не бързайте да си тръгвате от Чешитската махала. Според местна градска легенда водата на близо 150-годишната Чешитска чешма е лековита. Чешмата има дървена арка и доста голяма ниша.

Старите къщи на Смолян наистина са 3-4. Обаче са само на една пресечка встрани от пътя за Пампорово/Пловдив. Заслужава си да се отбиете 1-2 века встрани от днешния ден.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин