Избрано от българските травъл блогове - декември - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове - декември
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове - декември

Кои са местата, вдъхновили родните блогъри-пътешественици през последния месец от 2017-а година?

Райски острови, необичайни традиции, срещи с местните, удивителни екопътеки, места за вдъхновение от България, Европа и целия свят!

Вижте най-добро в българската блогосфера за пътуващи души. Може тук да е скрита идея за следващото ви приключение!

 

TheLifeNomadik: Маратон и маорски традиции в Хамилтън

...Можете ли да си представите да тренирате за маратон докато плавате и живеете на лодка? Събуждате се в 4 часа сутринта, преди горещото тропическо слънце да стане непоносимо, отивате до брега с каяка, бягате между 10 и 40 километра (от един до четири часа), често в кръг на малки острови без павирани пътища, кучета ви нападат, малки деца тичат, крещят и се смеят след вас; опитвате се да следвате стриктна програма, прекъсвана от дни, понякога седмици океански преходи; ядете каквото има на лодката или местни храни, и нямате достъп до препоръчителната диета за бегачи; използвате едни и същите стари обувки дори когато са свършили вече и имате нужда от нови, но няма от къде да си купите нови обувки за бягане в радиус от хиляда морски мили.

Трябва да бъдете наистина маняци и изключително дисциплинирани, за да тренирате за маратон, докато плавате и живеете на лодка.

Купуваме пиле и макарони- месо и въглехидрати, които си готвим в хотела. Мел резервира една много яка двойна стая с кухня и телевизор близо до градините на Хамилтън – голям красив градски парк, където маратонът ще стартира утре сутринта. Прекарваме остатъка от деня в пълен покой и ядем макарони. Лягаме си рано.

Избрано от българските травъл блогове - декември

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.

 * 

Друми в думи: Екопътека Струилица и водопад Самодивско пръскало край Девин: толкова много красиви гледки и впечатления

Това беше второто ни посещение в Девин. За първи път се отбихме в градчето преди няколко години при поредната ни обиколка в Родопите, но за кратко – колкото да добием представа от него. Този път си дойдохме специално в Девин. Искахме да видим водопад Самодивско пръскало и да се разходим по екопътека Струилица, за която бяхме чували, че е интересна. Бяхме си набелязали още няколко забележителности покрай Девин, но времето не ни позволи да ги посетим, така че – остават за друг път.

Как се стига до екопътека Струилица?

Екопътека Струилица започва на около 3 километра западно от центъра на Девин. Отправна точка е мостът над река Девинска пред сградата на общината. Ако пътувате в посока центъра на Девин, преди да минете по този мост, трябва да свиете по улицата в ляво. Тя се казва Васил Левски и продължава по протежение на реката, като реката ви остава в дясно. От там насетне карате все направо докато стигнете комплекс Струилица – това е Спа комплекс с два открити басейна. Малко преди комплекса има обширен паркинг, на който да оставите колата. Екопътека Струилица започва от паркинга – там ще видите информационни табелки.

Избрано от българските травъл блогове - декември

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

*

Itinerariumvitae: Един ден в Португалия: замъците на Синтра (част 2)

Автобус 435 минава тъкмо, когато излизаме от „Кинта да Регалейра“, и се налага да изчакаме около половин час за следващия, но за наш късмет спирката отсреща разполага със сенчеста пейка. По пътя виждаме, че дворецът „Сетеайш“ е съвсем близо до входа на „Кинта да Регалейра“ и е можело посетим първо него сутринта, ако сме знаели. Пропускаме го и сега, както пропускаме и следващата спирка – тази на двореца и парк „Монсерат“, защото искаме да се върнем в центъра и за да разгледаме Националния дворец в Синтра (Palácio Nacional de Sintra, работно време 09:30 – 20:00 часа всеки ден, вход 10 евро). Бялата му фасада блести под жаркото слънце, а от площада пред него се разкрива гледка към стария град vila velha. Множеството отпред е много по-голямо от реалните посетители, а и групите влизат на определен интервал от време, така че успяваме да разгледаме спокойно. Най-старият дворец в страната е претърпял множество преустройства през вековете и подобно на останалите в Синтра съчетава различни архитектурни стилове – от испано-мавританския мудехар, през Готиката до Мануелинския период. Първата зала, която грабва вниманието, има таван, събрал 27 бели лебеда – Sala dos Cisnes („залата с лебедите“), която е възстановена след земетресението от 1755 година.

Избрано от българските травъл блогове - декември

Деница Стоянова е автор на прекрасния блог за пътешествия Itinerariumvitae.com

*

Магията на пътуването: Как да следваш местните на Бали

Ако ни познавате от известно време, знаете, че обичаме да следваме местните. Искаме да ви покажем как и вие да правите това навсякъде, дори когато се намирате в туристическа и популярна дестинация.

Когато посетихме Бали преди повече от 5 години, островът вероятно е бил много по-малко туристически, отколкото в днешно време, но все пак приветстваше много посетители. На място като това е наистина трудно да вървиш извън утъпканите пътеки и да не попаднеш в капаните за туристи.

Колкото повече време прекарвахме там, толкова повече забелязвахме разликата между това как местните действат спрямо това, което правят чуждестранните посетители. Решихме да съставим списък, за да разкрием начини за правене на неща като местните жители, или да преживеем острова както местните жители го правят.

Избрано от българските травъл блогове - декември

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

*

Time2Travel: Германия - страната на увеселителните паркове

Винаги, ама винаги ми се е искало да отида в някой голям европейски увеселителен парк. Да, може би е странно за някои, но никога не съм посещавала такъв. И все си мислех, ако не като дете, то задължително след като някой ден аз имам дете ще го заведа на подобно място. Място, което е подходящо за хора от всякаква възраст.

Винаги, когато търся някаква информация за Германия се допитвам до един любим сайт. Сайтът на Немския туристически борд. Така докато си четях за Коледните базари, които се организират всяка година и докато си мечтая да посетя този в Нюрнберг специално, попаднах на темата за увеселителните паркове. Е, повярвайте ми, дори не съм и очаквала, че в Германия има толкова много и различни тематични увеселителни паркове. Всеки може да открие своето място според своите си интереси и да го посети. Зачетох се и смятам, че и за вас би било интересно да ви споделя някои от най-пленителните и вълнуващи места за мен, които открих.

Тук, в Германия определено всеки може да се забавлява, да открие най-чисто удоволствие от изживяването. Каквото и да сте си представяли, тук може да откриете един безкраен екшън в страната на приключенията, невероятни срещи с всякакви животни, реални и измислени светове, водни паркове и какво ли още не.

Избрано от българските травъл блогове - декември

За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

*

MagicKervan: Соломонови острови - карибски живот в рая

Сведенията ни за Соломоновите острови са крайно ограничени. Това, което научихме и подочухме пътьом се обобщава в едно изречение: островна тихоокеанска държава с меланезийска култура и етноси, не особено развита, без особени индустрии, бивша английско-австралийска колония, в която и до сега има австралийска полиция.

Меланезия идва от латинското меланос – черно. Меланезийската географско-културна зона включва няколко държави – Папуа Нова Гвинея, Соломонови острови, Вануату, Нова Каледония (френска територия) и Фиджи. Обитавани са от хора с черен цвят на кожата, със ситно къдрави коси, въобще имащи африкански вид. Макар всяка една държава и остров да е обитавана от различни етноси, със собствени езици и особености, се наблюдават някои общи характеристики, както е при различните европейски народи. Клановата система, правото над земята, земеделието, храната, начина на строене на къщи и други са подобни и за Соломоновите острови, но по свой характерен начин, различен от този в ПНГ.

Морето е спокойно и за под половин час лодката пресича протока между Шортланд и Буганвил. Първоначално се отбиваме до съвсем мъничко островче встрани от Шортланд, където живее само едно семейство със свой собствен магазин за бира. Не можем да повярваме къде сме се озовали. Водата е светло синя, пясъкът е бял, с надвиснали кокоси, а самият остров тъне в гъста тропична джунгла. Между гигантските дървета се гушат само няколко къщички до сами плажа. Хората весело поздравяват неочакваните гости.

Избрано от българските травъл блогове - декември

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин