Екопътека Марков-Раюв камък - невероятни гледки край Елена - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Марков-Раюв камък - невероятни гледки край Елена
Автор: Peika.bg
Екопътека Марков-Раюв камък - невероятни гледки край Елена
Снимка: www.hotelmap.bg

Екопътека „Макров-Раюв камък” е една прекрасна идея за разходка сред природата през уикенда.

Тя започва на 3 км южно от град Елена в посока прохода Елена-Твърдица. До нейната стартова точка може да се стигне и с кола. Маршрутът започва с изкачване на планински рид и преминава покрай природната забележителност „Марков камък”. Според легенда, разказвана от местните, този скален къс е бил хвърлен от нашия митичен герой Крали Марко по турска потеря, която водела български моми завързани на синджир.

След това екопътеката преминава над скални откоси, от които се разкрива прекрасна гледка към цялата Еленска котловина. Ще видите още северния склон на Стара планина и местния първенец връх Чумерна (1536 м). След това маршрутът ще ви отведе до платото на планинския рид. Там, сред йарувата дъбова и габърова гора, може да видите мъхести скали с формата на игли, костенурки и корита. 

В края на платото пък ще посетите още една природна забележителност - Раюв камък. Той представлява 20-метров скален откос, на който може да си качите. Силно ви препоръчваме да го направите, тъй като пред вас ще се открие красива  гледка към язовир Йовковци.

Ако искате, има опция да се възползвате от услугите на опитни инструктори и да се спуснете с алпийски рапел в подножието на скалата. Екопътеката продължава със спускане от планинския рид, като преминава през махала Шумка и стига до асфалтов път. Той продължава към град Елена и, докато вървите по него, се открива гледка към северния склон на Еленската котловина и към старото Климатично училище. След това пътят преминава през махалите Горни Геновци и Мирославци и се влива в градчето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин