Израел в 30 факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Израел в 30 факта
Автор: Елена Исаева

Израел е малка държава, разположена в Близкия изток, граничеща с Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток, Египет на югозапад и Средиземно море на запад.

Официалните езици на Израел са иврит и арабски.

Израел в 30 факта
Снимка: pixabay.com

Столицата на Израел е Йерусалим, който е един от най-старите градове в света и има религиозно значение за евреи, християни и мюсюлмани.

Тел Авив, най-големият град в Израел, е известен със своя оживен нощен живот, модерна архитектура и средиземноморски плажове.

Израел обявява своята независимост на 14 май 1948 г., ставайки суверенна нация след края на британския мандат в Палестина.

Мъртво море, разположено между Израел и Йордания, е едно от най-солените водни тела в света, което позволява на плувците да се носят без усилие на повърхността му поради високата концентрация на сол.

Израел е известен с разнообразните си пейзажи, включително пустинята Негев на юг, плодородните равнини на север и долината на река Йордан, минаваща през източната му граница.

Израел често е наричан „стартираща нация“ поради големия си брой иновативни технологични стартиращи фирми и предприемачески дух.

На израелското знаме е изобразена звездата на Давид, символ на юдаизма.

Официалната валута на Израел е новият израелски шекел (NIS).

Фалафел, шаурма и хумус са популярни ястия в израелската кухня, известни със своите вкусни вкусове и широко разпространена наличност.

Израел има изискване за задължителна военна служба както за мъжете, така и за жените, като повечето граждани служат в Израелските отбранителни сили (IDF).

Израел в 30 факта
Снимка: pixabay.com

Израел се смята за Светата земя за три основни религии: юдаизъм, християнство и ислям.

Стената на плача в Йерусалим е едно от най-свещените места в юдаизма и е част от подпорната стена на Втория храм.

Витлеем, град на Западния бряг, традиционно се смята за родното място на Исус Христос, което го прави важно място за християнско поклонение.

Джамията Ал-Акса в Йерусалим е едно от най-свещените места в исляма и се намира на Храмовия хълм.

Крепостта Масада, разположена на плато с изглед към Мъртво море, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и символизира съпротивата на евреите срещу римляните.

Декларацията на Балфур от 1917 г., издадена от британското правителство, изразява подкрепа за създаването на "национален дом за еврейския народ" в Палестина, проправяйки пътя за създаването на Израел.

Шестдневната война през 1967 г. доведе до това, че Израел пое контрол над Източен Йерусалим, Западния бряг, Ивицата Газа и Голанските възвишения.

Израел подписа исторически мирни споразумения с Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

Израел е световен лидер в различни области, включително технологии, киберсигурност и медицински изследвания.

Чери доматът, разработен от израелски учени, е известен със своя малък размер и сладък вкус.

Израел има силно развита напоителна система, включително изобретението на капковото напояване, което значително допринесе за ефективното използване на водата в селското стопанство.

Израелските учени имат значителен принос в областта на медицината, селското стопанство и възобновяемата енергия.

Старият град на Йерусалим е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е популярна дестинация за туристи, интересуващи се от история и религия.

Град Ейлат, разположен на Червено море, е известен със своите коралови рифове и е популярна дестинация за гмуркане и гмуркане с шнорхел.

Националният парк Масада, споменат по-рано, привлича туристи от цял свят поради историческото си значение и зашеметяващите гледки към пустинята.

Израел е член на ООН и поддържа дипломатически отношения с много страни по света.

Израелско-палестинският конфликт остава сложен и спорен въпрос в региона с продължаващи усилия за постигане на мирно разрешаване.

Израел има близък стратегически съюз със Съединените щати, белязан от военно сътрудничество и икономически връзки.

 

Тези факти дават поглед върху богатата история, култура и постижения на Израел, страна със сложна и многостранна идентичност в Близкия изток.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин