Къде е била първата бирена фабрика в България? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде е била първата бирена фабрика в България?

Чудили ли сте се някога в кой град е построен първият асансьор в България? И да не сте, сега със сигурност се замислихте, а отговорът е: в града, в който са се появили и десетки други първи неща в България.

Първата жп линия, първата кинопрожекция, първите улични фенери и павирани улици, първата географска карта, първото номериране и именуване на улици, първата бирена фабрика "Света Петка", първата българска печатница... Това е Русе - градът новатор.

Преди 100 години разпределението на оживените, модерни градове в България е било много по-различно от днешното. Видин, Свищов, Русе са били сред най-богатите и известни с новаторството си населени места в страната - заради търговията, която е кипяла по река Дунав.

И ако Свищов отдавна се рекламира като Града на 100-те първи неща в България, Русе има не по-малко достижения в сферата. В продължение на три дни мини-град показва кои са първите неща, които са се появили в Русе.

И като споменахме първата бирена фабрика, тя се нарича "Света Петка" и е открита през 1877 г. Първият асансьор пък е монтиран през 1897 г. в сграда "Чикаго" в Русе, като по онова време е задвижван ръчно, тъй като градът още не е бил електрифициран. През същата година е и първата кинопрожекция.

Изложбата "Градът новатор" е подредена по модела на Мини Европа в Брюксел - ще се разходите сред умалени модели на кинематографи, жп гара, сгради... Има и актьори, облечени като известни русенци от миналото - Мидхат паша, Калиопа...

Изложбата "Градът новатор" е открита от 7 до 9 юни на дунавския кей под хотел "Рига" в Русе и е част от фестивала "Аз, Градът".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Охльо Бохльо, 10.06.2013 | 13:35
Става ли въпрос за Бира работата е сериозна :)
Nina Stanislavova , 10.06.2013 | 13:21
беше ми интересно да науча за първата бирена фабрика
Viki Mironova, 09.06.2013 | 16:58
Не разбрах връзката между бирената фабрика и Русе.
Абонирайте се за нашия бюлетин