Къде в България може да видите шедьоври на Колю Фичето? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде в България може да видите шедьоври на Колю Фичето?
Автор: Елена Исаева

Ако се чудите къде да се разходите през почивните дни на лятото то имаме няколко предложения за вас. Направете си няколко екскурзии до местата, на които има паметници от известния майстор Колю Фичето.

Известният български майстор Колю Фичето, който всъщност се казва Никола Иванов Филчев е оставил голямо архитектурно богатство за нас и бъдещите поколения. Той е известен български възрожденски строител, архитект и скулптор. Родом той е от Дряново, но оставя своя отпечатък не само там ами и на други места в България.

Къде в България може да видите шедьоври на Колю Фичето?
Снимка: Елена Исаева

В България има няколко места, които може да посетите и да видите негови шедьоври. Част от тях са:

1.      Покритият мост в Ловеч – този мост се е превърнал в един от символите на града. Самоукият майстор го е построил за две години от 1874 г. до 1876 г. мостът е дълъг 84 метра и е широк 10 метра. Пълен е с малки магазинчета, в които се продават сувенири, голяма част от които са ръчно изработени и много красиви. Тези магазини са „наследници“ на някога съществуващи дюкянчета и занаятчийници. Мястото е най-посещаваното в града и има защо. Освен, че мостът е много впечатляващ в архитектурно отношение, от него се откриват прекасни гледки към реката и града.

Къде в България може да видите шедьоври на Колю Фичето?
Снимка: Елена Исаева

2.      Църквата „Света Троица“ в Свищов – тази интересна църква е построена през 1867 г. Храмът е пострадал силно при земетресението от 1977 г, но през 1992г реставрацията му е завършена напълно. Това е една от най-красивите сгради в Свищов. Църквата е любимо място на местните.

Къде в България може да видите шедьоври на Колю Фичето?
Снимка: Елена Исаева

3.      Мостът на Колю Фичето в Дряново – великият български майстор е родом от Дряново и за това няма как да не остави трайна следа и на родното си място. Мостът е дълъг 38.5 метра и е широк 5 метра. Има четири свода, които имат отвори с различна големина. Мястото е приятно за разходки, особенно привечер.

Къде в България може да видите шедьоври на Колю Фичето?
Снимка: Елена Исаева

4.      Чешмата в Соколския манастир „Успение Богородично“ в Габрово – този красив манастир се намира в местността Соколова пещера. Там Колю Фичето е построил една наистина много впечатляваща чешма през 1868 г. Тя е кръгообразна, каменна чешма с осем чучура. Това е една от най-красивите чешми в България.

5.      Мостът на Колю Фичето над река Росица в Севлиево – строежът на моста е започнал през 1856 г. Мостът е 110 метра дълъг и има седем свода. Това е едно от най-посещаваните места в града.

Колю Фичето е бил уважаван майстор не само от българи, но и от турци и гърци. Той е знаел отлично турски език, а освен това е говорел свободно румънски и гръцки език. Дори в Антарктида има нос, който е кръстен на него. Колю Фичето умира през 1881 г. в Търново, където и до днес може да се види неговият гроб в парк Дружба. Оригиналният кръст от него се съхранява в историческия музей „Конака“. Безспорно Колю Фичето е забележителна личност, оставила траен отпечатък в нашата история и архитектура. Всяко нещо, направено от майстора си заслужава да се посети. Местата са много интересни и чудесни за еднодневни екскурзии, а защо не и за повече време.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин