Ловеч: Идеи за вълнуваща разходка на 50 км - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловеч: Идеи за вълнуваща разходка на 50 км
Автор: Peika.bg

Имате нужда от идеи за кратко пътешествие?

Районът около Ловеч предлага както леки и приятни маршрути за цялото семейство, така и по-авантюристични преживявания.

Ако сте разгледали забележителностите в града, тогава е време да разширите периметъра си. 

Много водопади, пещери, крепости и планински красоти ви очакват само на 50-ина километра от Ловеч.

Вижте кои са нашите предложения: 

Пази мост

Разстояние от Ловеч: 5 км

До него можете да стигнете като тръгнете по пътя Ловеч – Севлиево. На пътя има табела, при която има отклонение и след 100 метра се намира мостът. Именно от него започва залавянето на Васил Левски.

*

Къкринско ханче

Разстояние от Ловеч: 16 км

Къкринското ханче се намира в село Къкрина. В него Васил Левски е заловен от заптиета сутринта на 27 декември 1872 г. Ханчето се е използвало от Ловчанския частен революционен комитет. В него намират подслон хора на Вътрешната революционна организация. Къкринското ханче е разположено в централната част на селцето. До него водят много указателни табели.

*

Деветашка пещера

Разстояние от Ловеч: 20 км

Една от най-големите пещери в България се намира на скалистия бряг на река Осъм, северно от село Деветаки. Входът ѝ е висок цели 35 метра и широк 30 метра. Пещерата е много просторна, а на тавана ѝ има седем огромни отвора, наречени Окната.

*

Деветашко плато

Разстояние от Ловеч: 24 км

Деветашкото плато е разположено в Предбалкана, между общините Ловеч, Габрово и Велико Търново и между долините на реките Осъм и Мъгъра. В него можете да се порадвате на многобройни водопади и красиви пещерни комплекси.

*

Крепост Состра

Разстояние от Ловеч: 24 км

Крепостта от римско време се намира край село Ломец, на 12 км от град Трон. За да стигнете от нея, трябва да се отклоните само на километър от пътя. Следвайте табелите. В миналото крепостта е служила за военен лагер на римляните. През нея минава и влакова линия и ако имате късмет, можете да видите някой запъхтян влак.

*

Връх Чуката

Разстояние от Ловеч: 24 км

Той е най-високата точка на Деветашкото плато – 556 м надморска височина. До него се стига по черен път, отклоняващ се в дясно от шосето Брестово – Деветаки. По маркировката с жалони се достига до непроучената пещера Погриз. В нея може да се проникне само с експерти спелеолози. Край нея е изградено място за отдих с маса и пейки.

*

Водопад Скока - с. Калейца

Разстояние от Ловеч: 31 км

Сгушен в Стара планина, водите му се спускат от 12 метра височина, след което се събират в дълбок вир под него. До водопада има дървена стълба, на която можете да се качите. Има достъп с кола почти до самия водопад.

*

Крушунски водопади

Разстояние от Ловеч: 34 км

Крушунски водопади се намират до с. Крушуна. Те образуват най-голямата водна травертинова каскада в България. Тя включва множество басейнчета, прагове и е богата на растителни и животински видове. Изградената екопътека дава възможност за по-лесен достъп и прекрасни гледка. Главният водопад е с височина 20 метра и се разделя на няколко по-малки ръкава.

*

Музей Плевенска епопея

Разстояние от Ловеч: 34 км

Панорамата Плевенска епопея 1877 г. е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на България. Намира с в района на Скобелевия парк, в непосредствена близост до редута Кованлък, където се водят най-тежките сражения по време на третата атака от Обсадата на ПлевенМожете да се изкачите на покрива на музея, откъдето се разкрива прекрасна гледка.

*

Парк Кайлъка

Разстояние от Ловеч: 35 км

Защитената местност край Плевен се разпростира на 10 000 дка в карстова долина. Отвесните скали предлагат добри условия за скално катерене. В парка има много изкуствени язовири и езера, басейни, ресторанти, детски площадки и зоологическа градина. В него се намира крепостта Сторгозия, Музеят на виното, язовир Тотлебенов вал.

*

Екопътека Чернелка

Разстояние от Ловеч: 37 км

Разположена е в централната част на Дунавската равнина между селата Горталово и Къртожабене, на около 12 км от Плевен. Движи се по протежението на р. Чернелка в живописен карстов каньон с дължина 7 км. Внимавайте, защото част от изградените мостове и помощни съоръжения са разрушени. Поискайте актуална информация от Туристическия информационен център в Плевен.

*

Троянски манастир

Разстояние от Ловеч: 39 км

Троянският манастир Успение Богородично е основан в края на 16 век. Той е разположен в северната част на Троянския Балкан, на брега на река Черни Осъм. Намира се близо до село Орешак и на 10 км от град ТроянТова е третият по големина манастир в България, след Рилския и Бачковския. В него се намира Чудотворната икона на Пресвета Богородица.

*

Пещера Стълбица

Разстояние от Ловеч: 40 км

Пещерата представлява подземна зала, до която се стига по метална стълба. Намира се в Деветашкото плато. В слънчев ден светлината огрява средната част на пещерата, където влагата започва да се изпарява и създава магическа атмосфера. Отвътре куполът ѝ прилича на летяща чиния.

*

Пещера Голяма Гарваница

Разстояние от Ловеч: 43 км

Това е една от най-големите карстови пропасти у нас. Входът ѝ е отвесен и разглеждането ѝ може да се окаже проблем за хора, страхуващи се към височини. 

*

Крепост Хоталич

Разстояние от Ловеч: 44 км

Хоталич е средновековна крепост, която се намира на 4 км от град Севлиево. Построена е през 5-6 век, а през 10- и век българите я възстановяват, за да я направят своя защитна крепост срещу варварски нападения. В нея са открити постройки, накити, гривни, диадеми, монети, керамични съдове, оръдия от бита.

*

Скален мост край с. Ъглен

Разстояние от Ловеч: 47 км

Ъглен е селце, разположено по поречието на река Вит, община ЛуковитЛюбопитно е, че това е единственото населено място в страната, чието име започва с буквата "ъ". Естествено оформеният скален мост е известен и с името Дупката. По-специфичното тук е, че това не е типичен мост, чиито два края свързват два бряга, а в единия си край мостът води право в реката.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 16:01
Струва си!
Абонирайте се за нашия бюлетин