Виртуален музей на водата в Ловеч – баня Дели Хамам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виртуален музей на водата в Ловеч – баня Дели Хамам
Автор: Мария Ангелова
Виртуален музей на водата в Ловеч – баня Дели Хамам

Стъпвате в някогашната градска баня на Ловеч и... попадате в магически свят, където нищо не е такова, каквото изглежда.

На купола на банята се прожектира небе с движещи се облаци. На пода се прожектира вода, която се раздвижва, когато стъпите върху нея, на димен екран виждате картини от Ловеч... Времето и пространството тук са усукани, направо вързани на фльонга. Няма друго такова място в България.

Днес: Виртуален музей на водата

Стара градска баня Дели Хамам вече е превърната в невероятен виртуален музей на водата. Тъчскрийн масите ви запознават с различните водни системи от древността до наши дни, а под специално стъкло можете да видите как е действала древната отоплителна система хипокауст. Можете да гледате филми за историята на банята, за миналото на Ловеч или за водата като живителна течност, без която няма да ни има.

35696

Вчера: История в няколко реда

Дели Хамам е бил последният турски хамам, използван като хигиенна баня в България. Построен е през 17-и век, като известно време е бил доходно здание на Араб-джамията. В голямото приемно помещение (съблекалнята) е имало шадраван, а куполът й се е издигал на 10 метра височина. От тук се влизало в следващите помещения на банята, също с куполи. Водата за банята е идвала по глинени тръби от три извора. В топлите помещения под пода имало пространство, високо около 1 метър, в което пускали топъл въздух. Тази отоплителна инсталация се нарича хипокауст – буквално „отопление отдолу”. По същия начин имало монтирано отопление и на стените. Въздухът се затоплял в специални фурни вън от сградата и след това бил пускан нагоре към пода и стените. Други пещи топлели водата, нужна за топлите басейни.

35700

Полезна информация: Старата градска баня Дели Хамам се намира в квартал Вароша, ул. Тодор Стратиев 2. Тел: 068/ 670 014, 068/603 890; Информация може да се получи и от Туристически информационен център 068/601 362. Работно време: Вторник-неделя: от 10 до 14 и от 15 до 19 часа. През зимните месеци (януари, февруари и март) работното време е: сряда и четвъртък от 8-17 ч. с почивка 12-13 ч.; петък, събота и неделя 9-17:30 ч. с почивка 13 -13:30 ч. Билет - 4 лв. Ученици, студенти и пенсионери – 2 лв. Пакетни билети за семейство с деца от 7 до 18 години – 6 лв. Беседа: 5 лв. (на български език), 10 лв. на чужд език. Прожекция на филм: за група до 15 посетители – 25 лв., за група над 15 посетители – 25 лв. и по 1 лв. за всеки следващ.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин