Природен парк Небесните пасбища - село Осиковица - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Природен парк Небесните пасбища - село Осиковица
Автор: Мария Ангелова

Има едно място само на 65 км от София, в което можете да се впуснете в търсене на подземни царства и магьосници, да се изкачите по стълбата към Рая, да видите дървото на Мечо Пух, да си припомните мъдростта на Дънов, а дървена табелка да ви насочи към Долината на самодивите... А след това да минете по Мостчето на любовта...

Тази приказна дестинация е Природен парк „Небесните пасбища“ и се е появила благодарение на отдадеността на един човек - д-р Васил Ангелов, превърнал своята гора в прекрасно, достъпно за всички място. Място за духовно пробуждане и връщане към природата.

Какво ще видите в Небесните пасбища

Дървени табелки, стълби за изкачване на дърветата, десетки масички и столчета, люлки, герои от приказките, мисли от антични философи… И всичко това, разпръснато из декари красива гора, полянки и незнайни пътечки. Колкото повече откривате, толкова повече се засилва любопитството ви: какво ли следва зад ъгъла?

Този нереален свят, както самият д-р Ангелов разказва, има за цел да напомни на българина да обича природата и да се върне към духовното.

Как започва всичко

По време на социализма тук е имало пасища, но след връщането на земите си, д-р Ангелов ги превръща в природен парк. Началото е поставено през 2006 г., като в парка постоянно се появяват нови местенца. Васил разказва, че през последните десетилетия е наблюдавал срива на духовността на българите и затова е създал това място. А името на парка - от романа на Джон Стайнбек “Небесните пасбища” - поставя акцент върху единението на човека с природата.

Не пропускайте:

- Къщата на бабата на Червената шапчица

- Пътеката на здравето, посветена на лечителя Петър Димков

- Къта на каракачаните (с разказ за това кои са те и как живеят)

- Стълбата от „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски

- Бъчвата, в която живее Диоген

Полезна информация: Парк Небесните пасбища е отворен целогодишно, няма вход. Първо трябва да стигнете до село Осиковица - на 2 км от магистрала Хемус (има табела за отбивката). Разстоянието от София е 65 км. В самото село следвайте табелите – ще излезете на черен път (проходим за автомобили), който ще ви отведе до гората с парка.  

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте и снимки от природен парк Небесните пасбища:

35853

35849

35835

35837

35839

35841

35843

35844

35845

35846

35847

35840

35851

35838

35848

35842

35852

35854

35850

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин